Min lokala hjälte

Löwets närakut ska flyttas till Sollentuna

Närakuten på Löwenströmska kommer flyttas. Det tillkännagav Alliansen under onsdagen.
Närakuten på Löwenströmska kommer flyttas. Det tillkännagav Alliansen under onsdagen.
Efter att ha förlorat dragkampen mot Sollentuna kommer närakuten flytta dit, när Sollentuna sjukhus är redo. Kvar blir en husläkarjour. Men än är hoppet för närakuten är inte helt ute enligt kommun- och landstingspolitkern Maria Fälth (KD).

Dagens 19 närakuter ska bli tolv. Men framtidens närakuter kommer mer likna dagens större akutmottagnignar.

På onsdagen presenterade Alliansen ytterligare sex planerade närakuter. Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby är inte en av dem. Hittills är tio närakuter planerade men det återstår två till.

Syftet med de nya närakuterna är att avlasta de stora mottagningarna på akutsjukhusen. Dessutom ska de vara enhetliga och erbjuda samma vård och öppettider.

Dagens närakuter och lättakuter har enligt Alliansen ”för mycket variationer”.

– Nu rensar vi upp i den här röran, säger Anna Starbrink (L).

Får behålla närakuten några år till

Närakuten på Löwenströmska ska på sikt flyttas över till Sollentuna. Men fram till dess kommer närakuten finnas kvar och kompetensen förstärkas för att möta kraven på de nya närakuterna.

– Man ska kunna ta emot ambulans, det ska finnas kompetens för att ta hand om barn och gamla akut. Det ska också finnas kompetens för att utföra vissa ortopediska ingrepp som inte kräver operation, till exempel att gipsa ett benbrott, säger Marie Ljungberg Schött (M), sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.

Men den långsiktiga planen är alltså att verksamheten ska flyttas till Sollentuna sjukhus, när det är färdigrenoverat.

– Det kommer ta minst två år, kanske två och ett halvt år eller ännu längre. Det är svårt att bedöma, säger Ljungberg Schött.

För Löwenströmska innebär det alltså att sjukhuset kommer fortsätta spela en viktig roll för sjukvården i norrort men om det kommer påverka öppettider och bemanning är främst en fråga för husläkarmottagningar, enligt Ljungberg Schött. Det beror på hur befolkningen ser ut och hur mottagningarna väljer att bedriva sin verksamhet.

Ett av skälen till att det blev Sollentuna sjukhus som knep den nya närakuten var att sjukhuset ska få en specialiserad geriatrikavdelning.

– När det fanns möjlighet att placera närakuten där, i närhet till patienter som har svårt att förflytta sig var det svårt att inte ta den, säger Ljungberg Schött.

– Vi har en utmärkt geriatrik på Löwenströmska. Istället hade man kunnat välja att utveckla verksamheten där med ett direktintag till geriatriken. Jag tycker också att det är irriterande att man har använt argumentet att det är dåliga kommunikationer till Löwenströmska, när trafikförvaltningen har dragit ner på bussförbindelserna, säger Ann-Christin Martens (S), kommunalråd i Upplands Väsby.

Besvikelse hos lokala politiker

Både politiker från den rödgröna kommunledningen och Alliansen har tidigare visat sitt stöd för att närakuten på Löwenströmska ska få finnas kvar.

– Vi tycker det här är vansinnigt trist. Vi Socialdemokrater har arbetat både i kommun och landsting för att behålla närakuten. Vi tycker att det här är feltänkt från början till slut, säger Ann-Christin Martens (S).

Hon menar att risken finns beslutet kommer motverka syftet, nämligen att avlasta de större akutsjukhusen.

– Nu flyttas närakuten längre bort. Ska man köra hela vägen från Sigtuna till Sollentuna är det nog många som väljer att köra några kilometer till för att komma till Danderyd eller Karolinska, säger Martens.

– Från väsbyliberalernas sida tycker vi att detta beslut är olyckligt. Vi har offentligt och i samtal med liberala landstingspolitiker påtalat att närakuten på Löwenströmska är välfungerande och att i princip all utrustning för en närakut redan finns på plats, skriver Margareta Hamark, gruppledare för Liberalerna i Väsby, i ett pressmeddelande.

Maria Fälth, gruppledare för Kristdemokraterna i Upplands Väsby och inhoppare i landstinget, har blandade känslor för beslutet.

– Men idag är det mest positiva känslor för att närakuten på Löwet blir kvar tills vidare och att kompetensen ska stärkas. Jag är glad å Väsbybornas vägnar att närakuten inte kommer få ett hastigt avslut, säger Maria Fälth (KD).

Två kort kvar att spela

Maria Fälth har en förhoppning om att beslutet om närakutens flytt ska kunna ändras på lång sikt. Beslut om ytterligare två närakuter ska fattas längre fram.

– Det finns två kort kvar att spela och nu får vi kavla upp ärmarna för att övertyga de ansvariga i utskottet om att det finns ett behov av ytterligare en akutmottagning i norrort. Här är det många människor som bor och arbetar, norrort växer mycket, säger Fälth.

– Jag tycker inte vi ska spekulera i framtida beslut. Vi vill avvakta och se hur det funkar när de första tio mottagningarna har kommit igång och se hur befolkningsutvecklingen ser ut. Idag finns det ett beslut om att närakuten ska finnas kvar på Löwenströmska tills vidare men det finns också ett beslut om att den ska flyttas till Sollentuna sjukhus när det står klart, säger Marie Ljungberg Schött (M).