Lucia firas med ett gnägg

Dunder och Agnes tränas inför Luciatåget.
Dunder och Agnes tränas inför Luciatåget.
Nadine Fernlund, Sabina Maher, ponnyn Dunder, Sanna Lahenvirta, tackan Agnes och Rubi Jaramillo deltar alla i luciafirandet på gården.
Nadine Fernlund, Sabina Maher, ponnyn Dunder, Sanna Lahenvirta, tackan Agnes och Rubi Jaramillo deltar alla i luciafirandet på gården.
Att gå på led kan vara ett hästjobb. I alla fall för shetlandsponnyn Dunder.

Han och fårtackan Agnes är två av huvudrollsinnehavarna i helgens Luciatåg på Tenstas 4H-gård.

Det är lerigt, duggregnar och ännu inte mycket till julstämning utanför 4H-gården bakom kyrkogården i Tensta. Men ponnyn Dunder och tackan Agnes drar sitt strå till stacken med tomteluva och glitter.

– Fast luddet från luvan kliar nog lite på honom, säger Nadine Fernlund samtidigt som hon försöker få shetlandsponnyn att titta rakt in i kameran.

Tenstabon Nadine har hängt på gårdens barn- och ungdomsverksamhet sedan hon var sju år. I dag är hon 26 år och själv anställd. Hon minns de årliga luciatågen som en av höjdpunkterna under barndomen.

– När jag var liten gick luciatåget hela vägen till Tensta centrum. Vi hade med oss hästar och getter. Då hakade folk på och tåget blev större och större på vägen.

I dag har just den traditionen tagits bort. I stället håller Luciatåget till på gården.

– Det blir lugnast så, både för djuren och för de som sitter på djuren. Om de blir rädda springer de tillbaka till gården ganska fort, säger Nadine.

Att det ligger en gård med djur, mitt i betongförorten Tensta är det många som inte vet. Bortsett från barnen då. Gården får varje dag besök av fritids och förskoleklasser som ska lära sig mer om livet på landet.

4H-gårdarna, ett 20-tal runt om i Stockholm, blir många stadsbarns enda kontakt med lantgårdsdjur. Just luciafirandet blir också en chans för gården att möta en lite större publik och nå ut till fler.

– Går du till Hjulsta och berättar om djuren i Tensta svarar de i dag ”vilka djur”, säger Nadine Fernlund.

Luciatåget, som hålls den 8 december mellan 12 och 16, arrangeras tillsammans med barnen som besöker gården. Och det är fortfarande en välbesökt tradition. Förra året kom omkring 150 personer.

– Jag försöker bevara traditionen så länge intresset finns. Det behövs inte så jättemånga för att få till ett bra luciatåg eftersom man går med alla djur också, säger Nadine.

När Mitt i besöker gården för fotografering är som sagt julstämningen en bit bort.

Men det kan förändras fort. Den första snön har redan fallit och när den här tidningen kommer ut kan ett vitt snötäcke redan vila över Stockholm och Tensta.

Det innebär också extrajobb för Dunder.

– Vi plogar med Dunder om det kommer snö. Här skottas det inte utan plogas med häst. Man måste leva i 2012 men ändå bevara bondgårdskänslan. Vi åker också och hämtar mat med hästen, säger Nadine.

Fakta

Hitta julstämning i Tensta och Rinkeby

19 december: Slöjdutställning på Husby Gård på Järvafältet.

8 december: Spånga-Tensta rödakorskrets håller julmarknad klockan 10–14 på Vårsta allé 1 samt på Sörgårdsvägen 12 i Spånga.

13 december: Luciafirande i Tensta centrum kl 14.45.

16 och 22 december: Pepparkakor och alkoholfri glögg i Rinkeby och Tenstas gallerior.

22 och 23 december: Skansentåg i Tensta galleria och på Rinkeby torg för barnen, samt gratis familjefoton.