Lucia ställdes in – på grund av manifestation

Det årliga Luciatåget ställdes in – på grund av manifestationen.
Det årliga Luciatåget ställdes in – på grund av manifestationen.
Håkan Filipsson på Haninge kommun menar att man inte kunnat förutse att renoveringen skulle dra ut på tiden.
Håkan Filipsson, pressansvarig på Haninge kommun.
Luciafirande i Huddinge
Det årliga Luciatåget ställdes in – på grund av manifestationen.
Socialtjänsten i Haninge ska spara 15 miljoner kronor.
Haninge kommunhus.
Haninge kommun ställde in barnens årliga Luciatåg för kommunfullmäktige – på grund av manifestationen mot modulbostäder åt nyanlända. "Vi ville inte riskera att barn skulle utsättas för något obehag", säger kommunens pressansvarige Håkan Filipsson.

Omkring 150 personer hade tagit sig till Haninge kommunhus på måndagen för att följa det fullmäktigemöte där beslutet om att uppföra cirka 400 modulbostäder 2017 skulle tas.

Utanför fullmäktigesalen var det till en början uppretad stämning bland de som inte kom in. En medelålders kvinna skrek bland annat rätt ut att mötet måste ajourneras. En medelålders man försökte veva igång de som stod i kön, och krävde trots brandskyddsreglerna att alla skulle komma in. Men de fick nobben av väktaren som kallats in, och fick i stället följa mötet på tv-skärmen.

Bland de som fick plats i fullmäktigesalen kom flera gånger applåder när moderaterna, som ställt sig emot förslaget talade. När kommunstyrelseordförande Meeri Wasberg (S) inledde sitt anförande vecklade två unga män och en ung kvinna ut en banderoll med texten ”Inga kåkstäder i Haninge!”.

 

Två unga män vecklade ut en banderoll med texten "Inga kåkstäder i Haninge!" när kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) började tala. De avvisades ut ur lokalen.

Två unga män och en ung kvinna vecklade ut en banderoll med texten ”Inga kåkstäder i Haninge!” när kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) började tala. De avvisades ut ur lokalen.


Läs mer: Beslutet om modulbostäder skjuts upp två veckor 


Samtidigt skulle barnen hålla sitt årliga Luciatåg för fullmäktige – men det blåstes av i sista stund på grund av situationen. Det säger nu Håkan Filipsson, pressansvarig på Haninge kommun, till Mitt i:

– Vi bedömde att det kunde bli någon form av manifestation med anledning av att fullmäktige skulle behandla ärendet om bostäder till nyanlända, vilket det hade uttryckts missnöje över. Vi hade beredskap för detta men samtidigt ville vi inte riskera att barn skulle utsättas för någon form av obehag och därför landade vi i att ta det säkra före det osäkra och ställa in luciatåget i år, säger han.

Personerna bakom banderollen avvisades från fullmäktigesalen.

På mötet beslutades – efter en minoritetsåterremiss från M och SD – att beslutet om modulbostäderna skjuts upp till ett extra fullmäktige 19 december.