Luciatåg och pant gav 10000 till Musikhjälpen

Andraklassarna och lärarna hjälptes åt med insamlingen.
Andraklassarna och lärarna hjälptes åt med insamlingen.
Luciatåg med fikaförsäljning drog in en del pengar.
Luciatåg med fikaförsäljning drog in en del pengar.
Nästan alla lärare i arbetslaget.
Nästan alla lärare i arbetslaget.
Andraklassarna på Ulvsättraskolan bestämde sig för att starta en insamling till musikhjälpen. Genom pantburkar och luciatåg lyckades barnen och lärarna samla ihop sammanlagt mer än tiotusen kronor.
– De känner sig väldigt stolta och glada, säger Ann-Christin Sjölander som är lärare.

Redan förra året bestämde sig en grupp kollegor på Ulvsättraskolan för att göra en liten insamling till Musikhjälpen. Lärarna och barnen, då i årskurs ett, hjälptes då åt att panta burkar och hålla lussefika på fritids. Sammanlagt lyckades de samla ihop 4000 kronor. I år var planen densamma – men nu var de bättre förberedda.

Slog förra årets insamling med råge

Barnen höll ett luciatåg och serverade fika och föräldrar och anhöriga, var ute och samlade pant, och spred sin insamlingsbössa i sociala medier. I år slog de förra årets insamling med råge, och fick in över tiotusen kronor.

– De känner sig väldigt stolta och glada, och familjerna runt barnen har engagerat sig i det på ett sätt som gjort dem ännu stoltare, säger Ann-Christin Sjölander som är lärare på Ulvsättra.

”Som den moderna, sekulariserade versionen av advent”

Hon berättar att lärarna gjort vad de kan för att väva in insamlingen i undervisningen, och arbeta med värdegrund i anslutning till det svåra temat ”Barn är inte till salu”.

– Detta är som den moderna sekulariserade versionen av advent. Veckor när man försöker låta ljus och hopp vinna över ont och elände i vår värld, och temat i år har ju verkligen varit så. Vi har pratat mycket med barnen om varför vi samlar pengar och vad de går till, säger Ann-Christin Sjölander.

Laddar redan för nästa år

På torsdag, innan barnen går på jullov, ska de fira sin insats med fika i skolan. Men redan nu har de bestämt sig för att göra något liknande nästa år.

– De är peppade, och vi har sagt tillsammans att nu när de går i trean nästa år ska vi göra det igen, och kanske våga prova ännu ett steg till, säger Ann-Christin Sjölander.

Fakta

Kommundelarna tävlade i insamlingar

Det var inte bara Ulvsättraskolans elever som samlade in pengar till Musikhjälpen. Även lokala Facebookgrupper i Järfälla tävlade under december, om vilken kommundel som kunde samla in mest pengar.

Boende i Jakobsberg, Kallhäll/Stäket och Viksjö skramlade alla ihop pengar, och så här blev resultatet:

  1. Viksjö – 3880 kronor
  2. Kallhäll/Stäket – 3275 kronor
  3. Jakobsberg 2270 kronor

Sammanlagt samlades alltså 9425 kronor in till Musikhjälpen.

Källa: Facebookgruppen Händelser i Järfälla