ANNONS

Luciatåg med hundratals år av rutin

Sollentuna_luciatåg_Edsbergs äldreboende
Edsbergs Äldreboendes alldeles egna luciatåg.
Många äldreboenden får besök av skolbarn som sjunger för dem på lucia. Det får Edsbegs Äldreboende också. Men de har dessutom ett eget lussetåg – med betydligt högre medelålder.
ANNONS

– Ja, Rösjöskolans förskoleklasser var här på morgonen, jättemysigt, men nu ska vi fira vår egen lucia, säger Helén Lampert Sandin, aktivitetssamordnare på Edsbergs äldreboende.

Klockan tickar snabbt mot 14 och aktivitetssalen är redan nedsläckt och fylld av publik, både från äldreboendet och en del anhöriga.

”Fungerar alla ljusen”

I gympasalen en bit bort i korridoren på nedre planet är en lucia, två stjärngossar och fyra tärnor samlade och väntar på att snart få göra entré.

Sollentuna_luciatåg_Edsbergs äldreboende

Snart är det dags. Helén Lampert Sandin finputsar på detaljerna in i det sista. ”Vill du ha den lite snett eller helt rakt på huvudet”, frågar hon stjärngossen Bertil Andersson. Foto: Åsa Sommarström

Några från personalen är också med i tåget, de behövs för att rulla rullstolarna förklarar Helén Lampert Sandin.

– Har alla tärnor glitter i håret nu? Fungerar alla ljusen, har ni testat? frågar hon.

99-åriga Inga läser luciavers

Jodå, allt verkar klappat och klart. 99-åriga Inga Söderberg, den äldsta av tärnorna, ska läsa en luciavers och sitter lugnt med en utskrift i sin hand. Men några ambitioner att lära sig versen utantill har hon inte.

Sollentuna_luciatåg_Edsbergs äldreboende

Inga Söderberg drar upp medelåldern i luciatåget med sina 99 år, men inte med särskilt mycket. Foto: Åsa Sommarström

– Nej, det kan jag inte längre. Det jag redan kan utantill kommer jag ihåg, men att lära något nytt går inte i min ålder. Men jag kan läsa! säger hon.

ANNONS

Skrider in till ”Natten går tunga fjät”

Årets lucia är Maud Holmlund. Hon är med i luciatåget för tredje gången, och det är inte första gången hon får ståta med en ljuskrona på huvudet.

– Nej, jag var lucia i fjol också. Och så har jag varit lucia förr, när jag gick i skolan, säger hon.

Prick klockan 14 är det dags. Edsbergs äldsta luciatåg sjunger ”Natten går tunga fjät” och skrider fram i korridoren och in till den väntande publiken i salen.

Sollentuna_luciatåg_Edsbergs äldreboende

Luciatåget har tagit plats i aktivitetssalen ”Kajutan” och fortsätter med ”Nu tändas tusen juleljus efter den inledande ”Natten går tunga fjät” Foto: Åsa Sommarström

– Det här är fjärde året nu, vårt luciatåg börjar bli en tradition, säger Helén Lampert Sandin som tog initiativet när hon började på Edsbergs Äldreboende för drygt fyra år sedan.