Ludwigs kokkonster ska säkra VM-guldet

Förra året tog svenska juniorkocklandslaget OS-guld. Nu siktar nye lagmedlemmen Ludwig Tjörnemo från Tyresö på samma placering i VM.

Det är mer än ett år kvar till mat-VM i Luxemburg. Ändå är de hemliga förberedelserna hos juniorkocklandlaget redan långt gångna. Den 23-årige Bollmorabon, Ludwig Tjörnemo och hans sju lagkamrater jobbar med konsistens, färger, syrlighet, sötma och fräschhet.

– Vi träffas tre gånger i månaden, testlagar våra rätter och låter lagledaren, andra i laget och kockar utifrån komma med synpunkter.

Till vardags jobbar Ludwig på Restaurang Jonas som drivs av stjärnkocken Jonas Lundgren. Där ansvarar han för alla kalla rätter.

Att han kom med i årest juniorkocklandslag har han enbart sig själv att tacka för.

– Jag skickade in mitt cv och berättade om mig själv. Då blev jag en av 25 som fick tävla om de åtta platserna i landslaget på en uttagning i Skövde, berättar han.

Som medlem i juniorkocklandslaget medverkade Ludwig Tjörnemo i augusti i eventet Swedish culinary summer i USA. Juniorerna

lärde amerikanska skolbarn att röka, rimma, grava, salta och pickla – allt med mat inköpt

från gårdarna runt omkring.

– Det slutade med att vi gjorde en sexrättersmeny för 150 personer tillsammans med barnen. Gäster var deras föräldrar och andra inbjudna, berättar Ludwig.

Härnäst väntar en större mattävling i Korea och om en månad släpper juniorerna en bok, i vilken Ludwig står för två fiskrecept.

– Att vara med i juniorkocklandslaget är jätteroligt – det öppnar många dörrar och man får lära känna mycket duktiga människor, säger han.