ANNONS

Luftkvaliteten i fara om fler hus byggs

Exploateringskontoret vill förtäta västra Valhallavägen med ännu fler hus.

Men miljöförvaltningen sågar förslaget, och flaggar för att dubbdäcksförbud kan behövas eftersom luftkvaliteten kan bli för dålig.
ANNONS

Programförslaget för nya området ”Västra Valhalla­vägen” är ute på samråd. Och flera remissinstanser har nu synpunkter på området – bland annat exploateringskontoret som vill för­täta området ytterligare.

– Vi föreslår att man främst skulle kunna bygga hotell eller kontor i triangeln vid Ingemarsgatan, Birger Jarlsgatan och Valhallavägen. Vi bedömer att det är en plats där det finns möjlighet att bygga för att få ett tillskott i området säger Sara Lundén, enhetschef på exploateringskontoret.

Men samtidigt som området nu alltså kan förtätas ännu mer, kommer kritik mot samma föreslagna åtgärd.

Det är miljöförvaltningen som nobbar exploateringskontorets förslag att bygga ytterligare ett hus där staden tidigare har föreslagit en park.

– Husen kommer att täppa till ytterligare, så det är ingen bra plats att bygga på. Vi tycker inte att de ska byggas, säger Ulrika Kvartoft Kruså, handläggare på miljö­förvaltningen.

Miljöförvaltningen lyfter också ett varningens finger för att luftkvaliteten riskerar att inte vara tillräckligt bra vid västra Valhallavägen i framtiden.

– Åtgärder måste göras och det finns mycket att jobba med. Men det är inte omöjligt att man klarar det, och det måste man göra för att få bygga, säger Ulrika Kvartoft Kruså.

Ett sätt att minska utsläppen är att minska trafiken och att få färre dubbdäck att rulla på gatan.

– Det är en politisk fråga som det måste tas beslut om. Men det kan vara ett sätt att göra det på, säger Ulrika Kvartoft Kruså.

ANNONS

Redan när första programförslaget presenterades i ­våras hörde sig många läsare av sig till Lokaltidningen Mitt i för att uttrycka sin oro över att kvarteret förtätades för mycket.

Vad kan du säga till de som var oroliga redan då?

– Jag kan inte säga mer än att det här är en idé från vår sida, och om de nya föreslagna husen går vidare till en planprocess så kommer man att utreda alla frågor. Bland annat om hur luftkvaliteten i området skulle påverkas av bebyggelsen, säger Sara Lundén på exploateringskontoret.

Fakta

Det här ska in i nya området

700 bostäder byggs. Enligt exploateringskontoret bör 60 procent bli hyresrätter.

Engelska skolan rivs och en ny skola byggs. Även ett gymnasium kan byggas i området.

Två idrottshallar kan byggas. Den ena ska användas av den nybyggda skolan.

Staden vill främst ha restauranger och annan service i nedre botten på de nybyggda husen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.