Lugn nyårshelg när krogar höll stängt

Det var ovanligt lugnt under jul- och nyårshelgerna i Haninge.
Det var ovanligt lugnt under jul- och nyårshelgerna i Haninge.
Polisen var beredd på att jul- och nyårshelgerna kunde bli stökiga i Haninge.

I stället var det kolugnt.

– Vi har inte en enda polisanmälning relaterad till kroglivet, vad jag kan se, säger Lars Backelin vid polisen.

Anledningen till jul- och nyårslugnet tros dels vara att många krogar höll stängt, dels att lokalpolisen hade extra mycket folk ute.

– Det är väl en trend sista åren i Haninge, att många krogar håller stängt på nyår. Några har öppet på julafton i stället. Främst är det O’learys i Handen som börjat med hemvändarkväll på julafton, men det var inte alls stökigt på julafton heller, säger Lars Backelin.

Att krogarna hade restriktiva öppettider under helgerna var ingen önskan från polisens sida, menar Lars Backelin.

– Det var ett eget val från krogarnas sida. Men vi hoppas naturligtvis att det lugnar ner sig även framöver. Vi försöker vara synliga vid krogarna och samarbeta med ägarna.

Att det varit lugnt i både Jordbro och Västerhaninge centrum gläder Audun Ribe på centrumförvaltaren Comerciante. Han fick under 2015 se flera grova våldsbrott vid Jordbro centrum.

Men han är långt ifrån säker att det håller i sig.

– Vi kan ha hur mycket bevakning som helst, utan att kunna helgardera oss mot brott. Så länge det är människor ute i centrum så kommer det tyvärr hända saker. Däremot tycker jag det är jättetrist att polisen lämnat lokalkontoret i Jordbro. Att ha en fast, synlig polis minskar brotten. Då vet poliserna vem som är vem i Jordbro, och polisen lär känna miljön.