ANNONS

Lugn start på snösäsongen

Snöröjning
Med kylan kom den första riktiga snön till Danderyd.

Men hur går det med snöröjningen i kommunen?

Lokaltidningen Mitt i ringde upp Emil Andersson på gatukontoret och kollade läget.
ANNONS

Kommunen ansvarar för att hålla cirka 30 mil väg, anslutande gångbanor och busshållplatser fria från snö varje vinter. På gatukontoret berättar man om att början på snösäsongen har varit lugn.

– Vi står bra rustade för vintersäsongen, säger Emil Andersson, anläggningsförvaltare på kommunen.

Än så länge har klagomålen varit få. Men ett vanligt klagomål är till exempel att vid de vägar som har gång- och cykelvägar på båda sidor så är det bara den ena sidan som är plogad, berättar Emil.

– Det är för att plogbilarna ska ha någonstans att ploga upp snön på. Är det ett problem att gå där får man helt enkelt välja den andra sidan som är plogad.

Vill man framföra ett klagomål på snöröjningen kan man göra det direkt via kommunens hemsida – eller ringa direkt till entreprenören Svevia.

Utvalda gång- och cykelvägar sopsaltas också för att hållas fria från snö. På så sätt behöver inte lika mycket sand utnyttjas för att minska risken för halka. Metoden infördes förra året och gav ett bra resultat. Därför utökar nu kommunen antalet vägar som sopsaltas på det sättet den här säsongen.

Sliter inte detta på miljön?

– Visst finns det en miljöaspekt i det hela. Men samtidigt är det också en miljövinning att man fortfarande kan cykla på vintern, säger Emil Andersson.

ANNONS
Fakta

Ska ploga vid 2 cm

Kommunens entreprenör för väghållning är Svevia.

Enligt avtalet ska gång- och cykelvägar plogas vid två centimeters snötäcke. De större vägarna ska plogas vid fyra centimeter.

Klagomål skickas in genom kommunens hemsida eller till entreprenören direkt på telefon: 08 568 912 64

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.