Lugn start på We are Sthlm

Foto Adrian Pehrson/Studio Emma Svensson We Are Stockholm
We are Stockholm arrangeras i Kungsträdgården. Arkivbild.
På tisdagen drog ungdomsfestivalen We are Stockholm igång i Kungsträdgården. Festivalen har tidigare kantats av många brottsanmälningar, bland annat gällande sexuella övergrepp. Men årets festival har börjat lugnt, enligt polisen.
– Vi har inte sett något som sticker ut, säger Per Fahlström vid polisens regionledningscentral.

Inför årets upplaga av ungdomsfestivalen We are Stockholm som pågår mellan tisdag och lördag har polisen intensifierat sitt säkerhetsarbete. Festivalen klassas som en särskild händelse som innebär att en särskild lednings- och personalstyrka jobbar under festivalen.

Omkring 200 000 personer, de flesta mellan 11 och 19 år besöker festivalen varje dag. Enligt polisen är det många av dem som testar droger för första gången under sommaren och polisen har civilklädd personal som arbetar med att försöka upptäcka narkotika.

Arbetar mot sexuella ofredanden

Tidigare år har sexuella övergrepp och ofredanden varit ett problem på We are Stockholm.

– Polisen ser allvarligt på den här typen av brottslighet, särskilt när det gäller ungdomar. Vid evenemang sker sexuella ofredanden främst i trängsel och mörker till exempel i publikhavet framför en scen. Polisanmäl alltid om du blir utsatt för eller bevittnar ett misstänkt brott. På så vis ökar möjligheten för att en gärningsperson ska bli fälld, säger Torgny Söderberg i ett pressmeddelande.

Polisen på plats i Kungsträdgården

Kungsträdgården är kameraövervakad och polisen tar upp anmälningar på plats om någon utsatts för brott.

– Vi har poliser på plats för att säkerställa tillgänglighet, synlighet och att det ska vara lätt för festivalbesökare att ta kontakt. Erfarenheter visar hur viktigt det är att de ungdomar som anmäler brott snabbt blir omhändertagna, annars är risken stor att de inte fullföljer sin anmälan, säger Torgny Söderberg.

Men festivalen började lugnt, enligt polisen.
– Vi har inte sett något som sticker ut, säger Per Fahlström vid polisens regionledningscentral.