ANNONS

Lugn terminstart på gymnasiet

Runt lucia hamnade flera elever i bråk utanför skolan.
Runt lucia hamnade flera elever i bråk utanför skolan.
Det viktigaste är att lärarna kan ge elever stöd menar John Gustafsson.
Det viktigaste är att lärarna kan ge elever stöd menar John Gustafsson.
Flera elever rök samman vid Väsby nya gymnasium i december. Men så här långt här terminen börjat lugnt, enligt rektor John Gustafsson.
ANNONS

– Enligt de rapporter jag har fått har det varit lugnt efter lovet. Egentligen har det varit lugnt inne på skolan, däremot var det en del oroligheter utanför skolan, säger John Gustafsson, rektor på Väsby nya gymnasium.

De väktare som sattes in i Messingen innan jul är på plats januari ut, därefter fattas ett beslut om insatsen ska fortsätta eller avslutas.

– Fältarna har också varit engagerade och funnits på plats. Nu är vår campusledare tillbaka efter en sjukskrivning, han har en väldigt stark inverkan på ungdomarna.

I omedelbar anslutning till konflikten i december stängdes tre elever av från gymnasiet. Det var de två eleverna som börjat bråka och en tredje som la sig i. Toyalt under 2017 stängdes ett 10-tal elever av från skolan vilket är en ökning jämfört med de två föregående åren.

– Jag tror att det är en kombination av att de två senaste åren har vi fått in en del oroligare elever och att vi har blivit mer konsekventa. Slåss man på skolan blir man avstängd, vi har nolltolerans mot stök.

ANNONS

För att råda bot på de ökade oroligheten är den viktigaste biten att ge mer stöd till elever som behöver det, menar John Gustavsson. Alla lärare har fått en extra resurstimme per vecka för att ge enskilda elever stöd och i matematikkurserna har man satt in dubbla lärare på lektionerna.

– Känslan av att du får hjälp och stöd om du behöver det kan hjälpa eleverna att sköta sina studier seriöst istället. Men för vissa elever tar det längre tid att mogna, det är inte speciellt för oss. Men de allra flesta är fantastiska ungdomar som sköter sig och gör vad de kan för att förverkliga den livschans som gymnasiet är.

ANNONS