Lugn Valborg trots bra väder

Trots skinande sol och en varm kväll var det en ovanligt lugn och städad Valborgsmässoafton i Vallentuna.

Men enligt polisen kan ungdomarna ha åkt till Täby och festat.

Förutom sprakande eldar är Valborgsmässoafton en högtid som förknippas med mycket stök och fylla. Men trots blå himmel och strålande sol, visade sig årets festligheter i Vallentuna inte innehålla allt för mycket alkoholhaltiga drycker eller bråk.

Polisen tog inte hand om en enda överförfriskad person. När det kommer till att hälla ut alkohol stannade siffran vid ett tjugotal öl och cider, och lite vin.

– Förra året var det svinkallt. Men ändå hällde vi ut mer alkohol då, säger närpolisbefälet Stefan Dahlgren.

Det lugna firandet kan bero på att 20 frivilliga nattvandrare befann sig runt om i Vallentuna, menar fältassistenten Emilia Ruokamo, som även hon tillsammans med övriga fältare besökte centrum och eldarna på måndagskvällen.

– De hjälper till att skapa trygghet bland ungdomar och andra som är ute. Nattvandrarna fungerar som vår förlängda arm och gör ett otroligt värdefullt jobb, säger hon.

Men det finns en risk för att Vallentunas unga åkt till Täby. Polisen bekräftar att det var tung belastning för tjänstgörande poliser i området. Framför allt på flera platser kring Rönningesjön.

– Det hölls ett stort utomhusarrangemang vid Ängholmsbadet där det varit en del fylla. Vi misstänker att många åkte dit, säger Emilia Ruokamo, och fortsätter:

– Men samtidigt träffade vi många ungdomar när vi var ute i Vallentuna, och flera av dem berättade att de valt att inte dricka. Det är jätteglädjande och vi hoppas det håller i sig.