ANNONS

Lugna gatan förlorar uppdrag

SL sparkar ut Lugna gatan efter kritik från polisen
Lugna gatans trygghetsskapande arbete i Norsborg och Fittja kan komma att upphöra i mitten av januari. Botkyrka kommun har genomfört en upphandling som nu överklagats av Fryshuset.
ANNONS

Fryshuset har förlorat en upphandling om trygghetsarbetet i Botkyrka och uppdraget har tilldelats föreningen Skyddsvärnet.

– Prismässigt hade Fryshuset och Skyddsvärdet samma pris. Det som skiljer är framför allt arbetssätt och metodik, säger Anders Kuylser som är upphandlingschef i Botkyrka kommun.

Det trygghetsskapande uppdraget utgår från Hallunda, Norsborg och Fittja men kan komma att beröra fler delar av Botkyrka. Skyddsvärnets verksamhet Safe Botkyrka känns igen på sina orange jackor och ska enligt uppdraget bistå med fyra trygghetsvärdar.

Fryshuset har nu överklagat upphandlingen och ärendet kommer att behandlas i förvaltningsrätten.

– Det har de rätt att göra, vi får se vad förvaltningsrätten säger, säger Marcus Qvennerstedt, säkerhetschef i Botkyrka kommun.

Skyddsvärnet täcker i dag hela Stockholms city, ett uppdrag från Stockholms stad man tidigare vunnit och där Fryshuset överklagade men förlorade. Nu har Skyddsvärdet gått ut och sökt trygghetsvärdar med lokalkunskap om Botkyrka.

– Vi vill komplettera med personer som känner till det lokala området och vi samarbetar redan med lokala föreningar, säger Nilla Helgesson som är director/vd för Skyddsvärnet.

Lugna gatans verksamhet planeras att avslutas den 17 januari. I väntan på förvaltningsrättens beslut kan det bli aktuellt att direktupphandla det trygghetsskapande uppdraget eller förlänga Lugna gatans kontrakt för att undvika att områdena blir utan trygghetsvärdar. Under måndagen höll kommunen ett möte där man diskuterade frågan.

Fryshuset berättar för Lokaltidningen Mitt i att man vill fortsätta och utveckla sitt arbete i Botkyrka och har överklagat beslutet att lämna över uppdraget till skyddsvärnet. Fryshuset menar att Skyddsvärnet i sitt anbud, i strid med kravet för upphandlingen, inte skickat med tre exempel på ställen där de utfört liknande jobb som ska bedrivas i Botkyrka.

ANNONS

Anja Frey är chef för Fryshuset.

– Fryshuset och Lugna Gatans arbete i Botkyrka är viktigt både för oss och för den målgrupp vi möter där. Vi har arbetat i Botkyrka sedan 1999 och har under åren arbetat upp ett gediget kontaktnät för samverkan runt målgruppen och har många starka relationer i målgruppen som gör att vi vill utveckla och utöka verksamheten. Vi tycker det är viktigt att upphandlingarna av den här typen av tjänster går rätt till och utöver de skall-krav som alla anbudslämnare ska uppfylla så är det också viktigt att se vad som är viktigt och relevant för målgruppen. Vi kommer att fortsätta vårt arbete fram till avtalstiden ärt slut, vi följer den här processen och inväntar svar från kommunen angående nästa steg, säger Anja Frey.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.