ANNONS

Lugna gatan i Husby granskas

Husby har blivit lugnare sedan Fryshusets verksamhet med Lugna gatanvärdar satte igång. I SVT:s program Uppdrag granskning ifrågasätts metoderna som används av trygghetsvärdarna.
Husby har blivit lugnare sedan Fryshusets verksamhet med Lugna gatanvärdar satte igång. I SVT:s program Uppdrag granskning ifrågasätts metoderna som används av trygghetsvärdarna.
Onsdagens Uppdrag granskning i SVT om Lugna Gatan i Husby har väckt många känslor.

Enligt programmet skapar Lugna Gatan-värdarna lugn i Husby genom hotfulla metoder mot stadsdelens unga.

Från Fryshusets håll i Husby tycker man att programmet inte ger en rättvis bild av verksamheten.
ANNONS

Onsdagskvällens avsnitt skapade stora rubriker innan det ens visats. Uppdrag granskning har granskat Fryshusets Lugna Gatan verksamhet i Husby, som startade 2014 som en del i att återställa ordningen i stadsdelen efter kravallerna under 2013.

Husby har blivit lugnare sedan Lugna Gatan syns på gatorna enligt inslaget.

Men i programmet berättar Uppdrag granskning om att trygghetsvärdarna bland annat använt sig av hot och fysiskt våld mot unga i stadsdelen som en slags uppfostringsmetod för att hålla ordning.

Enligt Uppdrag granskning har även flera av värdarna varit under utredning för brott när de anställts, och att Fryshuset missat att kontrollera deras brottsregister innan de anställts.

Bland annat har en man som dömts för gruppvåldtäkt fått anställning som trygghetsvärd.

Enligt programmet ska en av Lugna Gatans projektledare i Tensta ha varit ledare för rånet mot en pankbank i Västerås i juni i år.

På Fryshuset i Husby har det varit upprörda känslor sedan stora delar av innehållet i programmet avslöjats innan sändning.

– Många tycker att media målar upp en helt felaktig bild av verksamheten, säger Aron Lavesson, kunskapsområdesansvarig för föredöme och framtidstro på Fryshuset i Husby.

I programmet vittnar unga om att de utsatts för våld och hot av Lugna Gatanvärdar, hur ställer ni er till de uppgifterna?

ANNONS

– Vi anställer personer som lever enligt en annan norm än vad man gör i innanförskapet, men det finns absolut inte i våra metoder att använda hot och våld. Vi har försökt att få uppgifterna som kommit fram i programmet bekräftade, men vi har inte hittat något från det tillfället, säger Aron Lavesson.

Fryshusets vd Johan Oljeqvist tycker att programmet är starkt vinklat och endast visar utvalda delar av ett större sammanhang.

– Vi anställer vissa människor som är under utredning för brott. Om de delges misstanke om brott stängs de av direkt.

– I programmet nämns det bland annat att en 14-åring blivit utsatt för fysiskt våld av en värd, men det hände ett år innan personen anställdes som värd, säger han.

För närvarande jobbar fyra personer som Lugna Gatan värdar i Husby. Det är inte samma värdar som det talas om i programmet, då de flesta värdarna endast jobbar en kort period för att sedan slussas vidare till annan verksamhet inom Lugna Gatan. Hittills har cirka 20 unga arbetat som värdar i Husby sedan verksamheten drog igång.

Rinkeby-Kista har beviljat pengar till Fryshuset i Husby. Stadsdelsnämndens ordförande Mia Päärni (S) skriver på sin blogg att hon har fortsatt förtroende för Fryshusets arbete i Husby, och att de har diskuterat anställningarna av personer med tung brottslig bakgrund med Fryshuset.

”I programmet framkom det uppgifter om att Fryshuset har anställt personal som har en tung, brottslig bakgrund. Bland annat en person som tidigare blivit dömd för våldtäkt. Fryshuset har en policy som innebär att man begär utdrag ur belastningsregistret innan man anställer någon, vilket man i det här fallet hade missat att göra. Enligt sin egen policy anställer man inte heller personer som är dömda för sexualbrott till verksamheter där man ska arbeta med ungdomar. Vi har i våra diskussioner med Fryshuset varit helt eniga om att detta var ett misstag som inte får upprepas”, skriver Mia Päärni i sin blogg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.