Lugna gatans nya juniorer firade diplom

Efter tre månaders utbildning är de nya juniorerna redo att vara en del av Lugna Gatan i Husby.

I lördags var det dags för diplomering av den nya juniorgruppen i Husby träff.

Varje år utbildar Lugna Gatan i Husby en ny grupp med ungdomar i åldrarna 15-18 år som blir volontärer i Lugna Gatans verksamhet.

– Vi handplockar 20 till 25 ungdomar och ger dem utbildning. Det är inte alla som får diplom, utan bara de som uppfyllt kraven på närvaro och att komma i tid. Men vi utesluter ingen, alla får vara med i gruppen, säger Pola Ali, som är ansvarig för Lugna Gatan på Fryshuset i Husby.

Utbildningen är tre månader lång och innehåller bland annat lag och rätt, värdegrundsarbete, konflikthantering och ilskekontroll, fältarbete, hjärt- och lungräddning och föreläsningar.

– Det ingår även aktiviteter av olika slag, som arrangeras av våra trainees med stöd av oss vuxna. Ungdomarna kan bli trainees ett år efter juniordiplomeringen, och blir då mentorer och ledare för nästa års juniorer. Det är en bra skola då deras ledarskap utvecklas, säger Pola Ali.

I lördags fick 16 juniorer diplom. En av dem var Nima Ardfrosh, 18 år från Akalla. Han tycker att det känns skönt att vara klar med utbildningarna.

– Vi har fått gå kurser i bland annat konflikthantering och i att ta emot och ge feedback. Det har varit en lärorik tid. Nu känns det skönt att vara officiellt med i Lugna Gatan.