Lugnande prognos för pollenallergiker

Pollensäsongen har startat. Men som tröst för alla med rinnande näsor ser det ut att bli ett milt pollenår, jämfört med rekordblomningen i fjol.

Nu är polleneländet tillbaka. Förra helgen uppmättes höga halter av både hassel- och alpollen, som även många björkpollenallergiker känner av. Enligt prognosen får vi räkna med höga halter några dagar till.

I slutet av april börjar björkblomningen eller lite tidigare om det fortsätter vara varmt.

– Det är det vi brukar säga är värst, tillsammans med gräs och gråbo som också många pollenallergiker reagerar på, säger Kerstin Alm Kübler, intendent vid Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet.

Gråbo blommar i andra halvan av juli och gräset, som i själva verket är 100 olika arter, blommar under andra halvan av maj. Det är svårare att uppskatta hur mycket pollen som är att vänta från gräs än från exempelvis björk.

– Man kan se mängden hängen på björkarna redan på hösten före och få en ungefärlig bild av hur mycket pollen det ska bli, säger Kerstin Alm.

Förra året var det rekordmycket björkpollen och många led. I år ser det ut att bli betydligt mindre.

Pollenallergiker gör klokt i att följa prognoserna. För att medicinerna ska få full effekt ska man börja med dem ett par veckor innan pollensäsongen.

– Det finns de som får åka upp till Norrland och komma tillbaka när björken har blommat, ­säger Kerstin Alm Kübler.

Pollenallergi blir allt vanligare 20–25 procent av Stockholmarna känner av pollensäsongen. Allergiker mår ofta sämre i en storstad, där luftföroreningarna förvärrar symptomen.