ANNONS

Lugnare på gamla F18 – men polisen fortsätter bevaka

Viking Friman och Johan Söderman.
Viking Friman och Johan Söderman.
Efter polisinsatser och krafttag från Peab har körningen på F18 lugnat sig. Flera förare beklagar att debatten hettade till och hoppas på en lösning där de kan fortsätta använda fältet – men Peab kommer inte att ge med sig.
ANNONS

Den sena bilkörningen på F18 i Riksten i Tullinge vållade en het debatt. Boende har irriterat sig på att bilar åker genom bostadsområdet och att förarna stört de närliggande husen när de sladdat runt på det gamla flygfältet.

Sven-Åke Farås från Peab som är projektledare för Riksten Friluftsstad berättar att körningen minskat. Peab, polisen och kommunen har tidigare träffats för att diskutera problemen med körningen genom bostadsområdet.

– Vi fick ett mejl från en av de boende som öste beröm över våra insatser, berättar Sven-Åke Farås.

Erik Åkerlund som är polisområdeschef i Botkyrka berättar att patrullerna haft tillsyn på F18, men inte lagfört någon för brott.

– Vi har fortsatt att vara där och debatten har gått ganska varm på vår facebooksida. En del tycker att man ska avlysa platsen för körning, andra tycker att det är väldigt störande, berättar Erik Åkerlund.

Polisen har fortsatt sin bevakning och var senast ute på F18 under måndagen.

Johan Söderman och Viking Friman som brukade köra på fältet innan polisen sa stopp, är besvikna på hur både vissa förare och boende har agerat.

– Det är tråkigt att det blev såhär. Vi som brukade vara där ute är engagerade och det har aldrig varit för att störa någon annan, det här är vår livsstil, säger Viking Friman.

Han berättar att allt eskalerade före jul när någon lade ut ett facebookinlägg och uppmanade bilister att komma till F18 för att sladda.

ANNONS

– Jag visste inte att det var olagligt att vara där och har inte sett några skyltar. Jag trodde att det klassades som en parkering, men anade att det kanske inte var så bra att köra där. Efter att kaoset utbröt förstod jag att det var olagligt, säger Viking Friman.

Han berättar att människor utifrån började köra genom villaområdet för att de inte hittade, och han har inget till övers för de individer som stört de boende.

– Det är oacceptabelt och det är inte rätt att de betett sig så. Det är helt sanslöst att man kan åka omkring i villaområden och bete sig så, säger Viking Friman.

Han tycker samtidigt att vissa boende i området har gått för långt.

– Det har varit hot och vi har utmålats som kriminella vilket är sårande, säger Viking Friman.

Johan Söderman som också varit aktiv på fältet berättar att han sökt kontakt med boende i Riksten.

– Jag har försökt att prata med folk både på facebook och i området, först ville de inte prata med mig men om man diskuterar på en vuxen nivå så går det, säger Johan Söderman.

Han berättar att en del Rikstensbor sagt att ljudet stört medan andra sagt att det inte hörts. Han hoppas på en fredlig lösning där motorentusiasterna kan använda fältet under vissa tider.

För Peabs del är det dock inte aktuellt med någon uppgörelse med bilförarna på gamla F18, säger Lars Avermalm som är projektchef på byggföretaget.

– Vi har sagt nej redan från första början, det räcker med att en boende klagar så är det inte aktuellt. Det är vi som äger marken och råder över den, säger Lars Avermalm.

Johan Söderman berättar att man öppnat upp ett gammalt flygfält i Strängnäs-Malmby för ungdomar på helgerna och önskar att någon kommun i Stockholmsområdet ska göra detsamma.

– För det är dags för kommunen att lägga energi och pengar på oss som har motorintresse.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.