ANNONS

Lugnare på plattan med polisens nya kameror

Fredrik Wallén poliskommissarie på Norrmalm står på Sergels torg.
Poliskommissarien Fredrik Wallén ser kamerorna som ett välkomnat hjälpmedel.
Efter snart två månader med kameror på Sergels torg syns ny de första effekterna.
Anmälningarna mot narkotikabrott har ökat markant och polisen känner att kamerorna underlättar deras arbete.
– Vi sparar enormt mycket tid och resurser, säger poliskommissarie Fredrik Wallén.
ANNONS

Den 1 augusti i år började den nya kameraövervakningslagen gälla i Sverige. Den ger större möjlighet för polisen att använda sig av övervakningsblder kontinuerligt, utan att behöva begära tillstånd från Länsstyrelsen för varje enskilt tillfälle.

I början av september sattes därför kameror upp på Sergels torg i city. Platsen ses av polisen som ett problemområde och är Sveriges största öppna scen för langning av droger.

Men med kamerorna på plats har ett första steg bort ifrån den titeln tagits.

kameror vid plattan, Sergels torg

Kamerorna är strategiskt utsatta för att täcka i princip alla ytor på och omkring Sergels torg. Foto: Johannes Lundberg.

En första glimt av effekterna

De första siffrorna visar på att polisen lyckats öka antalet anmälningar om narkotikabrott med över 50 procent jämfört med samma period förra året.

– Innan kamerorna fick vi ha flera spanare ute på plats som alla arbetade koncentrerat mot de misstänkta langarna innan man kunde slå till. Nu kan man se det misstänkta brottet på kameran, meddela en polispatrull i området som sedan kan ingripa direkt, säger Fredrik Wallén, poliskommissarie på Norrmalm.

ANNONS

Han påpekar samtidigt att det är för tidigt för att dra några klara slutsatser på siffrorna, men tror att kamerorna – när de satt sig i de kriminellas medvetande – kommer ha en undanskuffande effekt.

– Dessvärre går ju de kriminella inte upp i rök. Men förhoppningen är att en del försvinner när deras aktivitet försvåras och flyttar till andra platser.

Utan kameror vs. Med kameror

Antal anmälda brott på Sergels torg mellan 1 september och 22 oktober 2017 jämfört med samma period 2018.

Källa: Polisen

Hindrade storslagsmål

Förutom vid narkotikaspan hoppas polisen även kunna använda kamerorna i våldsbrottsutredningar där de kan ha fångat brottet eller gärningsmän på bild. Men även för att förebygga våldsbrott.

Något som det redan finns exempel på.

– Vid ett tillfälle märkte vi under narkotikaspan att två gäng av ungdomar, som brukar hänga på plattan, var på väg att börja slåss, men det kunde snabbt avstyras, säger Fredrik Wallén.

Kamerorna har hjälpt polisen i arbetet att höja närvaron på plattan. Foto: Johannes Lundberg.

Kritik från forskningen

Även i dessa brott visar de första anmälningssiffrorna på förändring. Antal anmälningar av tillgrepps, skadegörelse och våldsbrott har minskat något jämfört med samma period förra året.

Men enligt forskning på ämnet finns inget bevis för att kameraövervakning minskar antalet brott. Oavsett vad tycker i alla fall Fredrik Wallén att de är ännu ett verktyg i polisen verktygslåda.

– Kameror ersätter inte allt och ger inte alla svar. Men det kan ses som ett hjälpmedel som vi nu ska bli så bra som möjligt på att utnyttja.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.