ANNONS

Lugnare vid Hornsbergs strand i sommar

Nolltoleransen vid Hornsbergs strand verkar ha hjälpt.

Polisen, besökare och kioskägare vittnar om att det är betydligt mindre stök på den populära badplatsen i år jämfört med tidigare säsonger.
ANNONS

Stöket kring Hornsbergs strand har under flera år varit ett återkommande problem för de boende i området. Det vackra strandhänget har dragit till sig mängder av folk som spelat hög musik, festat och kört fort med bilar längst kajen.

Men hittills i år verkar det mesta av stöket ha försvunnit, vittnar närboende, polisen och näringsidkare som Mitt i pratat med.

– Det är en stor skillnad i år jämfört med hur det varit tidigare säsonger, säger Josefin Aronsson, som driver Josefins kiosk som ligger vid strandbadet som har öppet såväl dags- som kvällstid.

Barnfamiljerna har blivit fler, och de festande ungdomsgängen färre, enligt Josefin Aronsson.

– Det är mycket lugnare nu. Mer blandat med folk som är här, säger hon.

Magdalena Åsenblom som bor i Vasastan brukar passa på att ta ett dopp vid strandbadet. Hon tycker inte heller att det varit särskilt stökigt under sommaren.

– Det har varit lite hög musik någon gång, men som stängts av så fort någon sagt till. Jag tycker att det är helt underbart här, säger hon.

Polisen lovade inför årets säsong att ta i med hårdhandskarna för att få bukt med stöket och införa nolltolerans. Vilket innebär att alla brott som upptäcks på platsen, även de som normalt sätt skulle ha resulterat i en tillsägelse, ska rapporteras.

Polisen har ännu inte sammanställt en komplett lista över klagomål och anmälningar. Men enligt Stefan Holmén, kommunpolis på Kungsholmen, är det inte lika mycket stök i år.

ANNONS

– Vi patrullerar där varje dag, vi har lagt ner mycket tid på att vara vid Hornsbergs strand. Klagomålen på hög musik och vattenskotrar har minskat. Det som vi får flest synpunkter på är att bilarna kör för fort, säger Stefan Holmén.

För att få bukt med fortkörningarna i området har det under början av sommaren diskuterades att göra om Hornsbergs strand till en gågata, att alltså förbjuda privat biltrafik under sommaren. Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) har tidigare sagt till Mitt i att han är positiv till idén. Kanske blir förslaget verklighet redan till nästa sommar.

Dock tycker inte alla att stöket har blivit bättre vid Hornsbergs strand.

”Det har under årets varmaste dagar varit ett veritabelt kaos utan dess like med tjuvåkande bilar, vattenskotrar dagarna i ända, hög musik, felparkeringar och mycket mer”, skriver en läsare till Mitt i.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.