Lugnt på Björkebyskolan efter ”hot”

Björkebyskolan
Björkebyskolan
Ett dåligt skämt där en elev lagt ut en hotfull bild på nätet orsakade stort polispådrag på Björkebyskolan i onsdags. Efter den dramatiska händelsen beskriver rektorn läget som lugnt.

Det var på tisdagskvällen i förra veckan som en lärare på Björkebyskolan i Skälby noterade en bild på Instagram som en elev lagt ut. Bilden kunde tolkas som att eleven höll i ett vapen och uttryckte sig hotfullt mot skolan. Skolans rektor Fredrik Yggmark informerades.

– Vid halv sju på onsdagsmorgonen gjorde jag en polisanmälan. Jag uppfattade direkt att det var ett skämt, men även om det var en på miljonen ville jag inte ta den risken, säger Fredrik Yggmark.

Även polisen tog bilden på största allvar. Tidigt på onsdagsmorgonen fanns de på plats och sökte igenom skolan. När eleven lämnade sitt hem strax efter klockan 8 togs han direkt in till förhör.

– Han förhörs av polisen och förklarar att det är en fjärrkontroll han håller i. Polisen förstår ganska snart att det är ett skämt som har spårat ur, säger Fredrik Yggmark.

Under onsdagen informerades både elever och föräldrar om vad som helst, och Fredrik Yggmark gick runt i skolan för att prata med eleverna. På kvällen samma dag kom pojken till skolan i sällskap med en vårdnadshavre.

– Det är en skötsam pojke, som många gånger företräder skolan. Han inser själv att det var dumt, att han har gjort fel som skapat oro hos både föräldrar och andra elever. Men han försöker inte krypa undan ansvaret, säger Fredrik Yggmark.

Några dagar efter polispådraget och medias stora intresse för händelsen har vardagen återkommit till Björkebyskolan. Fredrik Yggmark hoppas att det ändå kan komma något gott ur händelsen.

– Det är viktigt att unga människor får lära sig att ens handlingar, även på nätet, får konsekvenser. Om det ska komma något gott ur det här onda så är det att det aktualiserar en diskussion om hur vi agerar på nätet.

Polisen utreder händelsen som olaga hot.