Lugnt tack vare nattvandringar

Hässelby och Vällingby slapp i stort sett undan oroligheterna i Stockholm. Mycket tack vare engagerade västerortsbor.

Oroligheterna som skakat Stockholm hela förra veckan spred sig på torsdagskvällen också till Vällingby. Polisen fick rapporter om stenkastning vid tunnelbanestationen. Men när de väl kom dit var läget lugnare än befarat.

– Som jag förstår var det några lokala ungdomar under 15 år som börjat stöka och slog sönder någon glasruta, säger närpolischefen Peter Saarman.

Samtidigt fick händelsen närboende att mobilisera sig för att vara beredda om något allvarligare verkligen skulle hända.

Hässelbybon Siavoush Fallahi startade till exempel gruppen ”Gemensam nattvandring Vällingby-Hässelby” på Facebook som på måndagen hade över 300 medlemmar. Gruppen har fungerat som en samordningscentral för alla som velat nattvandra i närområdet.

– Det började med att en tjejkompis gick ut helt ensam och kände att det var svårt att få effekt. Så vi startade en grupp för alla som är beredda att gå ut om något händer. När alla vill samma sak gör det inte så mycket om man inte känner varandra, säger Siavoush Fallahi.

Och Hässelby- och Vällingbonas ansträngningar verkar ha gett effekt. Inga fler incidenter relaterade till oroligheterna i Stockholm rapporterades i stadsdelen under helgen.

– Jag vill tacka alla som varit ute på natten och skapat trygghet. Jag är övertygad om att det gjort skillnad, säger närpolischefen Peter Saarman.

Jag vill tacka alla som varit ute på natten och skapat trygghet.