Lukas blir Lasse på bioduken

När Lukas inte spelar in filmer går han i sjuan på Kulturama i Sundbyberg. ”Några i fyran kom fram till mig och frågade om jag var Lasse. Det var kul”.
När Lukas inte spelar in filmer går han i sjuan på Kulturama i Sundbyberg. ”Några i fyran kom fram till mig och frågade om jag var Lasse. Det var kul”.
Amanda Pajus, Kajsa Ernst, Lukas Holgersson och Peter Magnusson i nya versionen av Lasse-Majas detektivbyrå.
Amanda Pajus, Kajsa Ernst, Lukas Holgersson och Peter Magnusson i nya versionen av Lasse-Majas detektivbyrå.
Solnakillen Lukas Holgersson är Lasse i nya filmen ”Lasse-Majas detektivbyrå – von Broms hemlighet”. Men karriärvalet är inte klart för det.

– Jag är bara 13 år och har gjort fyra filmer. Nu känner jag att jag måste tänka efter.

Den omåttligt populära serien om de två listiga kompisarna i LasseMajas detektivbyrå har förutom 22 böcker blivit julkalender, film, sällskapsspel, dataspel och mobilspel. I helgen hade långfilmen ”Lasse-Majas detektivbyrå – von Broms hemlighet” premiär. Det är den första i en trilogi om deckarduon från Valleby.

– Visst har jag drömt om att bli ”kändis”, men jag trodde aldrig att jag skulle bli det. Häromdagen såg jag en filmpaffisch vid en busshållplats. Shit, det där är ju jag! tänkte jag då. Det kändes läskigt, men coolt.

Några likheter med Lasse har han dock inte.

– Nja, Lasse är ganska rädd av sig och ångrar sig när han ska göra något. Jag kör på, jag vågar mer.

Till vardags går Lukas i sjuan på Kulturama i Sundbyberg. Det var också här filmresan startade, då SF höll en audition på skolan. Att ta chansen var givet för Lukas.

– Lasse och Maja är så bra mysterier, man får aldrig reda på vem tjuven är förrän i slutet, och då är det alltid någon annan än vad man trott.

Efter Lasse-Maja-filmerna har Lukas pendlat mellan Solna och Göteborg, där han spelat in Pojken med guldbyxorna som har biopremiär hösten 2014. Men även om Lukas har huvudrollen i två stora biofilmer, har han inte valt bana.

– Jag är bara 13 år och har gjort fyra filmer. Jag tänker inte på framtiden, utan bara kör på. Amanda, som spelar Maja, vill bli skådis till exempel, men jag känner att jag måste tänka efter.

Alternativa karriärval finns ju. Lukas pluggar på musiklinjen och spelar bas, trummor och sjunger.

– Hela släkten är musikalisk och musik har alltid funnits i min vardag. Mamma sjunger, pappa spelar gitarr och min syster också, så min vardag är full av musik.

Nu ser Lukas fram emot att komma tillbaka till Kulturama – där skolkamraterna förstås har koll på vad han pysslat med den senaste tiden.

– Några i fyran kom fram till mig och frågade om jag var Lasse. Det var kul. Om jag blir igenkänd på stan skulle det bara vara roligt, men jag gillar inte att skriva autografer, det blir så fult.

Fakta

Gillar fotboll och Johnny Depp

Ålder: 13 år.

Bor: Villa i Ulriksdal. Flyttade från Hallonbergen när Lukas var fem.

Familj: Mamma Sussi, pappa Nicke, systrarna Fridah och Miranda.

Förebild: Johnny Depp.

Mina smultronställen: ”Jag brukar spela fotboll i Skytteholmsparken och fikar gärna i Solna centrum”.