Lunaskolan blir av med flera miljoner

Barnen på Lunaskolan och andra resursskolor får mindre pengar – och deras föräldrar protesterar nu högljutt.

– Jag tycker den här fördelningen är mer rättvis, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).

Förra veckan fick ett stort antal resursskolor mardrömsbeskedet: Stödet till eleverna på deras skolor bantas rejält.

Det handlar om skolor som tar emot barn med särskilda behov – barn som exempelvis har adhd, Aspergers eller annan autism.

– För oss känns det helt fruktansvärt. Det kändes som vår son med autism äntligen hade hittat sin plats. Nu hotas hela hans trygga tillvaro, säger Anders Wickman vars son nu börjar på Lunaskolan i Bromma.

Upprörda föräldrar har organiserat sig till följd av beskedet. Det finns bland annat två Facebookgrupper som protesterar mot beslutet och i torsdags demonstrerade ett stort antal lärare och föräldrar utanför stadshuset.

– Om Lunaskolan tvingas stänga skickas eleverna där tillbaka till sina kommunala skolor. De kräver så mycket extra från lärarna att de andra eleverna kommer att drabbas, menar Bente Danielsson, som har en dotter på Lunaskolan.

Skolans rektor Anna Huovinen sitter just nu och räknar om budgeten. De fick beskedet förra torsdagen och hon menar att de blev helt tagna på sängen.

Du och flera andra rektorer, skrev en debattartikel om nedskärningarna innan jul. Kunde ni inte ha förutsett det här?

– Vi är ganska vana vid att pengarna omfördelas – det har skett flera gånger de senaste tio åren. Varje gång blir man orolig. Men när vi pratade med dåvarande enhetschefen på utbildningsförvaltningen sa han att det inte var någon fara.

I det besked som kom i början av augusti står det att man halverar stödet till 65 av de 160 eleverna på skolan. Det betyder mellan sju och nio miljoner mindre till elever på Lunaskolan.

Nästa år går gamla avtal ut med ett stort antal elever. Då omfattas även de av det nya avtalet.

– Det här betyder att vi kan få stänga skolan om några år, säger Anna Huovinen.

Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) är noga med att understryka att budgeten är densamma för elever med särskilt stöd. Men nu ska pengarna fördelas så att elever med särskilda behov ska få samma stöd oavsett om man går på resursskola eller inte – vilket kan betyda att resursskolorna får mindre än tidigare:

– Jag tycker den här fördelningen är mer rättvis.

Lotta Edholm menar att skolorna vetat om det här beslutet – att resurserna skulle fördelas annorlunda – sedan i våras och att beslutet fattats av en enig utbildningsnämnd.

– Sedan är det skolornas ansvar att se till att det finns pengar till de elever som de ger en plats. Nu verkar det som de tagit emot elever de inte har råd med.