Lundvik flyger högt på endorfinkicken efter Eurovision

John Lundvik, Lidingö, Varv.
Han är låtskrivare, artist, idrottare och lagspelare. John Lundvik använde alla sina förmågor i prestationen på Eurovision. Kicken sitter i.
John Lundvik gjorde sitt livs prestation inför 300 miljoner tittare från hela Europa när han framförde Too late for love tillsammans med The Mamas.
Nu är han hemma på Lidingö igen – men han är fortfarande hög på känslan.
– Allt blev rätt till sista tonen.

När Too late for love-stjärnan John Lundvik kommit hem till Lidingö efter Eurovision får Mitt i Lidingö en intervju. Vi låter artisten själv välja plats – Kyrkviken.

Först råkar vi hamna på varsin sida av viken och står och vinkar till varandra över vattnet, sedan ses vi på Lidingö båtklubb.

John Lundvik, Lidingö, Varv.

Vågskvalpet mot ett bårskrov är mumma för inspirationen för låtskivaren John Lundgren. Mitt i träffar honom på Lidingö båtklubb.

– Det här är mitt holy place. Frihetskänslan när man är på havet är svår att uppnå någon annanstans. Det är bara jag, vattnet och båten, säger han.

Han har en liten båt här och nu efter Eurovision ska det bli tid över att ta ut familjen. Kanske inte på båtsemester, men ett par utflykter i alla fall.

Långt i från landning

Trots att det har gått några veckor sedan de dramatiska Eurovisiondygnen är han fortfarande hög på känslan.

när de är på nollan ska vi ut på scen och 300 miljoner människor kommer se oss.

– Jag vet inte om man någonsin kommer att landa. Från att vara hemma och leka med barnen till att ett dygn senare stå  framför Madonna och höra i sin ”in ears” att de räknar ner. Ten, nine… och man vet att när de är på nollan ska vi ut på scen och 300 miljoner människor kommer se oss.

Favoriten Lundgren vann dock inte förstapris. Efter en galet nervpirrande omröstning, där han vann expertjuryns hjärtan men inte de telefonröstande européernas slutade han på en femteplats. Som den vinnarskalle han är var det surt då.

Men den känslan har ebbat ut.

– Som representant för sitt eget land i världens största musiktävling och med vetskapen om det historiska poängrekord när vi vann mello är det känslor av positivitet nu, säger han.

Idrotten har hjälpt

Apropå vinnarskalle. När vi pratar om prestationen på Eurovision, känns det plötsligt som en sportintervju.

– Det var ett sånt momentum. Allt var rätt till sista tonen. Jag tänkte, det här här tar vi.

Känslan är inte fel. John Lundvik har ett förflutet som idrottare. Han gick friidrottsgymnasium i Växjö och har tävlat på hög nivå. 2005 tog han SM-brons på 4×100 meter.

Idrottandet och förmågan att fokusera på en kort prestation där man bara ha en chans – som ett 100-meterslopp – påminner om att uppträda i Eurovision.

– Den förmågan var viktig. Sedan är det väldigt bra att vara i form på Eurovision. Det är tufft, man sjunger, man dansar, gång på gång, på gång.

Ballad, upptempo och gospel

Och så är det låten. Too late för love som han själv har skrivit. När han pratar om den dyker låtskrivaren John Lundvik upp:

– Låten är en hybrid. Börjar som ballad, så kommer en upptemporefräng och sedan avslutas den med en gospelhook. Den sticker ut.

 Den har blivit hela folkets låt. 

Svenska folket har också tagit den till sina hjärtan. Den har toppat svensktoppen, spelas flitigt i radio och på andra plattformar. Men det är kanske inte det viktigaste.

– Barn och vuxna sjunger den. Och körer, jag har fått ett 50-tal filmer där körer sjunger den. Den har blivit hela folkets låt. 

Sjunger du den i duschen själv då?

– Det kan jag lova dig att jag gör!

”Do you have the money honey”

John Lundvik är extra stolt över lagarbetet som Too late för love var med gospelsångarna The Mamas. Har berättar hur deras samarbete föddes. Han behövde något extra till låten och har alltid haft en förkärlek till gospel. Han ringde Paris Renita, en av Mamas medlemmar.

– Det var litet klyschigt:  ”I need the best of the best”, sa jag.  ”Do you have the money honey”, sa hon. Och då: ”Of course. Jag kan fixa”.  När frågade hon. ”Om fem dar”, säger jag.  Då blev det lite tyst. 

Men det gick vägen.

– Det blev en fullträff. Ingen är stjärna utan vi gör det ihop. Det är sällan man hittar så stora röster och så stora personligheter.

Många har också blivit rörda och beröra över att se en ensemble med bara svarta artister tävla för Sverige.

– Vi, vår look och vårt ursprung ligger rätt i tiden, säger John Lundvik.

Framgången en kämpaseger

36 år gammal har John Lundvik hunnit bli. Trots att han är en veteran i musikbranschen med massor av erfarenhet är han ganska ny som artist. Han har jobbat som låtskrivare i USA i programmen X-factor och Idol. Han skrev bröllopslåten till kronprinsparet på deras bröllop, för att nämna några saker. Men drömmen om att stå på scen har alltid funnits där.

John Lundvik, Lidingö, Varv.

John Lundvik var en doldis länge. Men nu är han den artist han alltid drömt om att vara.

– Jag var mannen bakom som ville stå längst fram. Jag satt där bakom glasrutan på X-factor, såg på stjärnorna och tänkte:  ”Jag vill vara den som står bakom micken”.

Det tidiga 2000-talet beskriver han som en tid av motgångar. Har försökte ta sig in i branschen men fick nej och nej.

– Det är så enormt svårt att nå igenom bruset.

Blöjor och selfies

Det är förklaringen till att han tar all stress och uppmärksamheten kring sin person med ro. Intervjun är avslappnad och svaren är inte tillrättalagda av klåfingrigt pressfolk. Vi snackar litet om barnen, förskoleavslutningen som han måste be oss om skjuts för att hinna till och de hutlösa huspriserna på Lidingö.

Han är helt enkelt lycklig över framgången efter så många års kämpande i branschen.

– Det har varit mycket men det är positiv stress och positiv press. Men myntet har alltid två sidor. Förut kunde jag gå och handla blöjor lite snabbt som man gör som småbarnspappa. Idag står man en kvart och tar selfies med folk.

Fakta

Lundvik är stekhet hela sommaren

Familj: Sambon Jotta och två barn, en tjej, 4 år och en kille, 2 år.

Om sina adoptivföräldrar: John Lundvik föddes i London av en mor från Kuwait. Bara en vecka gammal adopterades han av ett svenskt par. Har har aldrig känt något behov av att söka upp sina biologiska föräldrar. ”Jag har en mamma och pappa, och världens bästa dessutom. Det räcker ganska bra”. 

Om Lidingö:  ”Jag älskar ön, jag är ingen storstadskille. Jag är uppvuxen i Växjö, nära naturen och nära stan. Precis den känslan tycker jag att Lidingö bjuder på”.

I sommar: John Lundvik är superaktuell hela sommaren. Han ska turnera med sommarshowen Diggiloo.

Han ska uppträda på Allsång på Skansen 25 juni.

John Lundvik öppnar Allsång på Skansen i år

Dessutom ska han sommarprata i P1 15 juli.

Blondinbella och eurovisionstjärna – Lidingös sommarpratare i P1

Efter Diggiloo ska han ut på en egen efterlängtad turné med The Mamas