Lurad av p-automaten

Naeem Butt visar automaten med fel information. Q-Parks vd Peder Ståhlberg beklagar misstaget och lovar ändring. Samtidigt upplyser han om att en trafikskylt rent juridiskt går före ­informationen på en p-automat.
Naeem Butt visar automaten med fel information. Q-Parks vd Peder Ståhlberg beklagar misstaget och lovar ändring. Samtidigt upplyser han om att en trafikskylt rent juridiskt går före ­informationen på en p-automat.
Skylten utanför garaget är lätt att missa i mörkret, säger Naeem Butt.
Skylten utanför garaget är lätt att missa i mörkret, säger Naeem Butt.
Naeem läste vad som stod på p-automaten – men körde ändå ut ur parkeringsgaraget i Hallunda centrum med böter i fickan.

Efter kontakt med ­Lokaltidningen Mitt i ska det bli rätt information på automaterna.

Naeem Butt hade varit på gymmet i Hallunda centrum som är öppet dygnet runt. Han kom tillbaka till sin bil någon gång efter klockan 23.30. På rutan satt den gula remsan för parkeringsböter.

– Jag har besökt det här centrumet i 15 år. Tidigare när jag varit på gymmet har jag kommit ut vid 23.15. Den här gången var jag lite senare.

Naeem hade missat förbjuden parkering-skylten som sedan i höstas sitter vid infarten till garaget. Det är nämligen inte längre tillåtet att parkera här klockan 23-06.

– Skylten är lätt att missa när det mörkt. Det var många andra bilar som hade fått bot, berättar han.

Han pekar på informationen som stod på p-automaterna: ”Avgift: Alla dagar 00–24. Fri parkering 3 tim. Tag biljett. Därefter p-taxa.”.

– Det sitter inga andra skyltar inne i garaget som upplyser om förbudet. Den som kommer för att läsa på automaten riskerar i stället att tro att det är lov att parkera. Med den här informationen på automaten blir det nästan som att p-bolaget opererar i en gråzon, säger Naeem.

Nu har han överklagat boten och väntar på svar från Q-Park. Men Naeem tycker att det viktiga är att informationen blir tydlig.

Marcus Berglund, fastighetsförvaltare för Hallunda centrum, berättar att förbudet nattetid kommit efter problem med bilbränder, men också för att kunna sköta städning och snöröjning på ett bättre sätt. Han berättar att området nattetid blivit parkering för andra än centrumets besökare.

– Det är vi som fastighetsägare som är ansvariga för parkeringen. Men sedan har vi anlitat Q-Park. Vi har gjort förändringarna tillsammans med dem, säger han.

Naeem berättar att han träffat fler på gymmet som fått bot. Gymmets ansvarige berättar att hon tidigare hört från en förvånad person som fått bot. Företagarföreningens ordförande och fastighetsförvaltaren Marcus Berglund har dock inte hört talas om klagomål från besvikna besökare tidigare.

– Men vi ska titta på det här. Det är inte bra om folk får böter för att informationen är otydlig, säger Berglund.

När Lokaltidningen Mitt i kontaktar Q-Parks vd Peder Ståhlberg ­lovar han ändring.

– Tyvärr hade vi inte spärrat betalautomaterna under samma period som p-förbudet gällde.

Peder Ståhlberg berättar att före­taget ska programmera om betalautomaterna och sedan sätta upp nya taxaskyltar på automaterna. Personer som betalat böter under de här omständigheterna uppmanas att kontakta Q-Parks enhet för överklagan, enligt Peder Ståhlberg handlar det om 16 personer.

– Kunderna kommer att få sina pengar tillbaka, säger han.