Lurade kunder på Blocket – dömd för bilrån

En 36-åring låtsades vara spekulant på lyxbilar. Han tog kontakt med säljare via Blocket och bestämde träff. Men på mötesplatsen stal eller rånade han dem.

Två Tyresöbor blev utsatta.

En Tyresöbo som skulle sälja en Land Rover bestämde träff med ”spekulanten” i centrala Stockholm i mars. Men i stället för affär, åkte 36-åringen iväg med bilen.

Ytterligare en Tyresöbo blev utsatt några veckor senare. 36-åringen tog hans motorcykel efter att ha stämt träff med Tyresöbon i Bollmora.

De var inte ensamma om att råka ut för bilrånaren.

Mannen har dömts till fängelse i tre år för nio fall av grov stöld och tre fall av rån till fängelse. Lokaltidningen Mitt i skrev i maj om att sektionen för grova brott nystat upp en stor bilrånshärva.

Mannen riktade in sig på mycket exklusiva och dyra bilar som Lexus, Audi A6 och Porsche.

Rånen ägde rum i Huddinge och Haninge och på flera håll i Stockholm – bland annat i Högdalen, Bagarmossen och Spånga.

Polisen kunde spåra mannens telefon som kopplade ihop honom till brottsplatserna. Dessutom hade han sparat flera av annonserna som webb-bokmärken, bland annat motorcykel-annonsen som Tyresöbon la upp.

Polisen misstänker att mannen stulit bilarna på beställning och sedan sålt dem vidare. Vissa av bilarna som stulits har återfunnits då de körts av andra kriminella.

I utredningens slutskede då gärningsmannen satt häktad så försökte han smuggla ut brev via sin advokat till andra kriminella med budskapet att hota vittnen, enligt polisen. Smugglingsförsöket uppdagades dock.