Lurade kunder på Blocket – dömd för stort antal bilrån

Den dömde 36-årige Skarpnäcksbon låtsades vara spekulant på lyxbilar. Han tog kontakt med säljare via Blocket och bestämde träff. Men på mötesplatsen stal eller rånade han dem på bilarna.

Nu har han dömts för nio fall av grov stöld och tre rån till fängelse i tre år.

En man som skulle sälja en Audi bestämde träff med ”spekulanten” vid Preem i Högdalen i april. Men istället för affär, slutade det i ett våldsamt bilrån.

Den 36-årige mannen knuffade ut mannen ur bilen och körde därefter iväg. Bilägaren försökte dra ut rånaren ur bilen, viket resulterade i att han släpades efter bilen och skrapade upp ryggen.

Men han var inte ensam om att råka ut för bilrånaren. Lokaltidningen Mitt i skrev i maj om att sektionen för grova brott nystat upp en stor bilrånshärva. Mannen riktade in sig på mycket exklusiva och dyra bilar som Lexus, Audi A6 och Porsche.

Två av rånen ägde rum i Högdalen och tre i Bagarmossen. Övriga har skett i Huddinge, Haninge, Tyresö, centrala Stockholm och Spånga.

Polisen kunde spåra mannens telefon som kopplade ihop honom till brottsplatserna. Dessutom hade han sparat flera av annonserna som webb-bokmärken.

Polisen misstänker att mannen stulit bilarna på beställning och sedan sålt dem vidare. Vissa av bilarna som stulits har återfunnits då de körts av andra kriminella.

I utredningens slutskede då gärningsmannen satt häktad så försökte han smuggla ut brev via sin advokat till andra kriminella med budskapet att hota vittnen, enligt polisen. Smugglingsförsöket uppdagades dock.

Nu har mannen dömts för nio fall av grov stöld och tre fall av rån till fängelse i tre år.