ANNONS

Lurade till sig bilar för miljoner via Blocket

En man svarade på Blocketannonser och lurade till sig ­bilar över hela Stockholm – utan att betala. Sedan sålde han dem ­vidare.

Nu döms han till fängelse för grovt bedrägeri.
ANNONS

Den 38-årige mannen satte i system att lura bil- och husvagnsägare på deras fordon. Ofta låtsades han jobba på en firma som handlade med begagnade bilar och sa att han kunde sälja dem vidare så att den förra ägaren slapp besväret.

Sammanlagt handlar det om fem fall och fordon till ett värde av nära fyra miljoner kronor.

– Det är väldigt vanligt med bedrägerier på nätet. Ofta kan det vara svårt att genomskåda en bedragare när man träffar personen. De vet hur de ska klä och uppföra sig för att inge förtroende, säger Bitte Westin på polisens nationella bedrägericentrum.

Samtliga fall började med att mannen svarade på en Blocketannons.

I ett fall ville en man i Stadshagen sälja sin svarta porsche. Parterna möttes flera gånger och skrev kontrakt, varpå 38-åringen tog över bilen och sa att han i sin tur skulle sälja den vidare. När mannen frågade efter betalningen på över en halv miljon kronor fick han till svar att pengarna skulle­ föras över till hans konto när den nya försäljningen var klar. Men några pengar såg han aldrig röken av.

I ett annat fall i mars l­urades en person att sälja sin bil och husvagn, till ett sammanlagt värde av 1,8 miljoner kronor. 38-åringen fick nycklarna och sa att han ville besiktiga fordonen först, men några pengar sattes aldrig in och både bilen och husvagnen såldes till en man i Finland, enligt ett polisförhör.

– Man ska vara uppmärksam, kolla legitimation och se till att man får betalt innan man släpper ifrån sig bilen, säger ­Bitte Westin.

Mannen har erkänt handlingarna, men hävdar att han kände sig tvingad till att begå brotten eftersom han var skyldig personer pengar efter en narkotikaaffär.

Nu har 38-åringen dömts ­till två och ett halvt års fängelse för bland annat fem fall av grovt bedrägeri, bedrägeri och olovlig körning. Han ska även betala skadestånd till samtliga drabbade.

ANNONS
Fakta

Så gör du för att skydda dig mot bedragare

Ska du köpa dyra objekt, be att få flera bilder via till exempel mejl så att du ser att objekt finns på riktigt.

Se till att att alla handlingar är riktiga och kontrollera personens identitet.

Betala aldrig i förskott eller skicka aldrig varan innan du fått betalt.

Begär originalkvitto och skriv kontrakt.

Vid större belopp som till exempel vid bilförsäljning gör upp affären på en bank eller använd bank-/postväxel.

Källa: Polisen, Blocket.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.