Lurades hjälpa till med penningtvätt

Mannen trodde att han tog ett extrajobb där han skulle sköta betalningar. Men blev en del av ett bankbedrägeri.

– Upplåt aldrig ditt konto till någon okänd, varnar åklagare.

För några veckor sedan föll domen i Stockholms tingsrätt där Vallentunabon dömdes för penninghäleriförseelse till 60 dagsböter och skadestånd.

– Det här är ytterligare ett fall där de stora skurkarna går fria medan de små får straff som vida övergår brottets art, säger den dömde som vill berätta om händelsen för att varna andra.

Allt började, enligt mannen, för drygt ett år sedan när han av ekonomiska skäl behövde ett extrajobb. På en internetsajt hittade han enligt sin egen berättelse en annons om ett jobb som innebar att förmedla betalningar för medicinsk behandling utomlands. Efter att ha kollat upp vårdföretaget genom deras hemsida, där han bland annat hittade bilder på vårdpersonal, bestämde han sig för att ta uppdraget.

Jobbet bestod i att han skulle ta emot pengar på sitt eget konto och föra över dem till utlandet. En liten del av summan skulle han få behålla.

Men det visade sig att pengarna, drygt 21 000 kronor som kom in på Vallentunabons konto hade flyttats från ett konto i Swedbank som blivit hackat genom ett så kallat trojanbedrägeri.

När banken upptäckte det blockerades Vallentunabons samtliga konton i en annan bank och en polisanmälan gjordes. Nu, ett år senare föll domen som han tycker är onödigt hård.

– Det har varit ett psykiskt väldigt prövande år och polisen har inte gjort något för att hitta de stora skurkarna, säger han.

Men enligt tingsrätten borde Vallentunabon ha fattat misstankar från början.

– Jag kan absolut förstå att han känner sig lurad. Men man får ändå stå för sitt eget agerande, säger kammaråklagare Karin Lindqvist.

Hon berättar att målet där Vallentunabon dömts är en del av en större bedrägerihärva där en utredning pågår. Fler har på samma sätt ofrivilligt gjort sig skyldiga till olika former av penninghäleri. Karin Lindkvist manar till stor försiktighet.

– Jag är av den uppfattningen att man aldrig ska upplåta sitt konto så här. Att man helt enkelt låter bli.

Fakta

Trojanbedrägerier har pågått i flera år

En trojan är ett virus som skickas in i en dator vid vissa kommandon. Till exempel när en bankkund försöker logga in på banken med sin bankdosa. Då dyker ett felmeddelande upp och en uppmaning att försöka igen. Då har bedragaren kommit över kundens koder och tillskansat sig pengar.

Den här typen av bedrägerier har varit kända i flera år. Flera banker har fått kritik för dålig it-säkerhet.