ANNONS

Lurades installera illegal spelautomat

Illegala spelautomater omsätter miljonbelopp i Sverige årligen. I Botkyrka och Salem har automaterna avslöjats på 15 ställen.

– Jag blev lurad, säger en företagare som haft automater.
ANNONS

Mellan 2010 och 2012 fick Lotteriinspektionen vetskap om 14 ställen med illegala automater i Botkyrka och Salems kommun. Och nyligen gick Lotterinspektionen ut med ett nytt krav om att en företagare skulle plocka bort två automater.

– En äldre man i kostym kom in i butiken och var väldigt förtroendeingivande. Han berättade att det var legalt och visade domar från tingsrätten, säger företagaren som fick kravet.

– De berättade att en del automater kunde ge 50 000 kronor om dagen, andra kanske 10 000 om dagen. Vinsten skulle vi dela, fortsätter han.

Företagaren berättar att han kort därefter kollade med polisen om automaterna var okej. De i sin tur kontaktade Lotteriinspektionen. Sedan kom beskedet.

– Jag tog bort dem samma dag, säger han.

I Sverige kan företagare bara arrangera automatspel genom statliga Svenska spel.

– Men det är många som blir lurade, berättar Marcus Aronsson som är kontrollantsamordnare på Lotteriinspektionen.

Att de illegala automaterna är uppkopplade mot internet och kopplade till en dataserver utomlands är inte något som hjälper. Lotteriinspektionen lutar sig mot två domar ifrån Högsta Domstolen.

I det ena fallet dömdes en filmuthyrare för brott mot lotterilagen. I det andra fallet hade fem automater stått i ett gatukök.

ANNONS

– Högsta domstolen har slagit fast att det är olagligt. Nu sätter de på tangentbord så att det också ska vara möjligt att surfa på internet från maskinerna. Men det förändrar inget, hävdar Marcus Aronsson.

Vanliga platser för illegala automatspel är pizzerior, gatukök, föreningslokaler och videobutiker.

– Ofta har krogar som serverar alkohol inte illegala automater, eftersom de riskerar att förlora utskänkningstillståndet.

Lotteriinspektionen och polisen gör kontroller runt om i Sverige.

– Folk på stan tipsar om automater. Men det kan också vara anhöriga till spelare eller spelmissbrukare själva som ser maskinerna i sitt närområde.

Fakta

Kan få fängelse

Den som blir dömd för innehav av en illegal spelautomat riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader.

Lotteriinspektionen uppskattade för några år sedan att det fanns 2 000–3 000 illegala automater i Sverige.

Källa: Lotteriinspektionen