Min lokala hjälte

Lurades på 38 000 kronor via Facebook

Kvinnan trodde att hon lämnade ut koderna till en vän, men i stället tömdes hennes bankkonto.

En 21-årig man från Vällingby är nu misstänkt för penninghäleri.

Nätbedrägerierna ökar lavinartat. Hittills i år har 3 452 anmälningar gjorts i Stockholms län mot 2 878 för i samma period i fjol, enligt polisen. I hela landet har polisen fått in 12 200 fall, en ökning med 35 procent, enligt nya siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå).

– Det handlar om stora summor och det lockar allt fler. Det finns till och med forum på nätet om hur du går tillväga, säger Jan Olsson, bedrägerisamordnare hos Stockholmspolisen.

i januari i år kontaktades en kvinna från Ljusdal av vad hon trodde vara en nära vän på Facebook. Hennes bekant bad om hjälp med koder till internetbanken eftersom bankdosan var sönder. Kvinnan visste att vännens bankdosa faktiskt var trasig och lämnade därför ut sina kontokortsuppgifter. Men alltsammans var en bluff. Facebookkontot var kapat och redan samma kväll tömdes hennes bankkonto på 38 000 kronor.

En 21-årig man från Vällingby som öppnat Forex-kontot dit de stulna pengarna överfördes misstänks nu för penninghäleri. Mannen har erkänt att han upprättat kontot men säger att han gjorde det åt en ytlig bekant. Solna tingsrätt har beslutat om kvarstad, att frysa 22-åringens tillgångar till samma värde som det som stulits.

Händelsen är inte unik. Polisen i Stockholm har fått in ett tiotal ärenden från personer som lämnat ut koder via Facebook eller chattar och fått sina konton tömda.

– Generellt sett går det att lösa om man ser vart de stulna pengarna har gått. Förs de över till ett mottagarkonto kan vi få en identitet på gärningsmannen. Det blir värre när det går till Western Union för där finns inget identitetskrav för att hämta ut pengarna, säger Jan Olsson.

Enligt polisen har många som fått sina konton kapade varit oförsiktiga.

– Det stora problemet är att folk har så dåliga inloggningar så det går lätt att gissa sig till lösenordet. Det är otroligt förvånande att man är så oförsiktig, säger Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen.

Fakta

Så skyddar du dig mot nätbedragare

Använd inte samma lösenord till flera internetsajter, till exempel Facebook, hotmail och Twitter.

Var försiktig med vilka appar du laddar ner till din mobiltelefon eller surfplatta. Kolla först om utgivaren verkar pålitlig och undvik att ladda ner sådant som väldigt få har installerat.

Får du meddelande via Facebook eller mejl från en vän som ber om hjälp med pengar, ring upp och kolla innan du för över pengar.

Källa: Polisen