Lurades på kontraktet: nu tvingas familjen flytta

Odilia Silva bodde på falskt kontrakt i tio år. Efter flera månaders kamp vräks hon, sonen och den 13-åriga dottern ur lägenheten i Bro.
Odilia Silva bodde på falskt kontrakt i tio år. Efter flera månaders kamp vräks hon, sonen och den 13-åriga dottern ur lägenheten i Bro.
"Det här är omänskligt", säger Odilias son Bastian i ett samtal med socialtjänsten.
"Det här är omänskligt", säger Odilias son Bastian i ett samtal med socialtjänsten.
Emily, 13, är ett av många barn som vräks i Upplands-Bro kommun. "Jag vill inte flytta och byta skola", säger hon
Emily, 13, är ett av många barn som vräks i Upplands-Bro kommun. "Jag vill inte flytta och byta skola", säger hon
Lägenheten i Bro har tömts. Nu bor familjen på hotell i Sundbyberg.
Lägenheten i Bro har tömts. Nu bor familjen på hotell i Sundbyberg.
Varje år vräks fyra barn i Upplands-Bro. Det är fler än i någon annan kommun i länet, i relation till befolkningen. Odilia Silva från Bro blev lurad på sitt andrahandskontrakt. Nu tvingas hon och barnen flytta.

– Jag vet inte var min familj ska ta vägen, säger vuxne sonen Bastian.

Klockan är 13.00 och det knackar på dörren hemma hos Odilia Silva i Bro. Kronofogden är punktlig.

– Ni måste flytta nu, säger tjänstemännen och ber henne och familjen packa ihop sina saker.

I flera månader har familjen vetat att de måste flytta, men trots att de sökt varenda lägenhet i kommunen har de inte hittat något annat boende.

– Min mamma är arbetslös och det är svårt att hitta en lägenhet som inte kräver två månaders deposition. Jag vet inte var min familj ska ta vägen, säger den vuxne sonen Bastian.

I lägenheten bor 13-åriga Emily. I sju år har hon gått på Finnstaskolan och Broskolan i Bro. Nu kan hon bli tvungen att byta skola.

– Jag har gråtit så mycket att jag inte orkar gråta mer. Mina bröder säger till mig att jag kommer att vänja mig när jag börjar på en ny skola, men jag vill inte. Jag vill stanna här.

När Mitt i besöker den i stort sett tömda lägenheten finns hennes klassföreståndare, Lars Eriksson, på plats.

– Jag förstår inte hur man kan vräka ett barn på det här sättet. Det vore fruktansvärt om hon måste flytta och byta skola. Hon har bra betyg och jättemånga vänner som vill att hon ska stanna, säger han.

Även skolans biträdande rektor, John-Erik Johansson, har engagerat sig i ärendet.

– Vi har varit i kontakt med socialförvaltningen eftersom vi var oroliga för flickan. Det är beklagligt att det gått så här långt, säger han.

Mitt i skrev om familjen i februari. Odilia, som kom till Sverige från Chile för tio år sedan, blev erbjuden en lägenhet på Fjärilsstigen av en avlägsen bekant. Under flera års tid fick hon höra att hon skulle få ta över förstahandskontraktet.

Men det blev inget kontrakt. Istället visade det sig att kontraktet var falskt och att mannen hade blåst henne på tusentals kronor. När hyresvärden Graflunds, som numera heter D Carnegie, upptäckte att hon bodde svart, beslutade de att vräka henne och familjen.

Odilia försökte hitta en så kallad sociallägenhet via kommunen, men fick höra att det inte fanns några lägenheter lediga. I stället blev de hänvisade till ett vandrarhem.

Mitt i har pratat med en person som ansvarar för sociallägenheterna. Han säger att det visst finns lediga bostäder.

– Jag har hjälpt familjer i liknande situationer att få en lägenhet. Jag vet att det finns två lediga lägenheter i samma område, säger han.

Han anser att socialtjänsten inte gjort tillräckligt för att hjälpa familjen.

– De borde ha behandlats som alla andra, som haft samma problem. Men det är ingen som har gjort någonting för att hjälpa dem.

Kommunen erbjöd sig att betala hyran till D Carnegie, men hyresvärden sa nej.

– Vi överlåter aldrig kontrakt till någon som bor olovligt i andra hand – detta för att stävja svart försäljning av kontrakt. Vi tycker man ska få sin lägenhet när man stått i den ordinarie bostadskön, säger Mats Hedberg, chef på D Carnegie.

Hade ni kunnat låta familjen stanna tills de hittat ett annat boende?

– Nej, vi vill inte medverka till situationer där olovlig andrahandsuthyrning tillåts, även om det självklart blir jobbigt i det enskilda fallet. Men det är ganska lätt att inse att vi inte kan göra undantag för olovlig uthyrning då vi har över 15 000 lägenheter.

Under sju år, mellan 2009 och 2015, vräktes 29 barn i Upplands-Bro kommun. Det innebär att mer än fyra barn blir utan bostad – varje år.

Det är mer än i alla andra kommuner i länet, om man slår ut siffran på den totala befolkningsmängden. I Vallentuna, Vaxholm, Nykvarn och Ekerö vräktes inte ett enda barn.

– Jag har inte tagit del av siffrorna och vill inte spekulera i det. Socialförvaltningen kan inte förhindra alla vräkningar där barn är involverade men det är klart att alla vräkningar är beklagliga. Om barn drabbas är de ännu mer beklagliga, säger Jesper Kyrk, avdelningschef på socialkontoret.

Vad gör ni för att förhindra det?

– Vi följer alla ärenden där barn är drabbade och vi jobbar förebyggande genom att vi tar kontakt med familjer med ekonomiska svårigheter. De flesta hittar en egen lösning efter en vräkning. Gör man inte det har socialtjänsten en skyldighet att rycka in. Barn ska inte stå på gatan.

Jesper Kyrk vill inte kommentera uppgifterna om de lediga sociallägenheterna.

Odilia och hennes familj bor nu tillfälligt på ett hotell i Sundbyberg.

Läs mer här:

Vräks efter tio år med falskt kontrakt

Kronofogden: Hyresvärden sitter på makten

Andrahandshyrorna skjuter i höjden

Fakta

Så många barn vräktes

Antalet barn som drabbats av vräkningar i Upplands-Bro de senaste sju åren:

2009: 4

2010: 7

2011: 6

2012: 4

2013: 8

2014: 0

2015: 0

Källa: Kronofogdemyndigheten