ANNONS

87-åring lurades att byta stuprännor av falska hantverkare

Kommunpolis Pontus Oscarsson uppmanar folk att inte köpa hantverkartjänster som inte beställts i förväg.
Kommunpolis Pontus Oscarsson uppmanar folk att inte köpa hantverkartjänster som inte beställts i förväg.
Innan den 87-årige mannen visste ordet av hade de oinbjudna besökarna rivit ner plåtrännorna och satt upp nya, dyra rännor av koppar. Ett jobb han inte alls ville få utfört.
– Det grämer mig att man går på sådant här, säger han.
ANNONS

Det var på måndagseftermiddagen som en 87-årig man på Lidingö fick oanmält besök av en grupp män som sade sig vara hantverkare.

Inledningsvis var de två stycken. Den ena sade till mannen att hans hängrännor och stuprör var i så dåligt skick att de omedelbart måste bytas ut. Den andra gick runt huset, slet och drog i hängrännorna för att visa hur dåliga de var. Det berättar 87-åringen dagen efter besöket.

– Jag har legat sömnlös i natt över det här, säger han.

Bytte rännorna blixtsnabbt

Så fort besökarna var klara med inspektionen hoppade flera personer ur en svart skåpbil som också parkerat utanför mannens hus. Med sig hade de rör och verktyg. På en knapp timme rev de ner 87-åringens relativt nya hängrännor av plåt och bytte dem till  – mycket dyrare–  av koppar.

Jag har legat sömnlös i natt

87-åringen

Under tiden upprättades också ett kontrakt som mannen uppfattade enbart gällde återställande av den mindre stuprörsdel som gått sönder när de drog i hängrännorna i början av besöket.

– Det grämer mig att man går på sådant här, fast man vet att det finns och hur det går till, säger 87-åringen.

Vågade inte avbryta jobbet

Han kände direkt att något inte stod rätt till. När de bytte mer och mer av hängrännorna runt huset vågade han dock inte avbryta arbetet i rädsla för att skadorna på huset skulle bli värre.

När jobbet var klart ville besökarna att mannen skulle gå till banken och ge dem en del av summan de ville att han skulle betala. Det vägrade han att göra och de åkte.

ANNONS

87-åringen var chockad efter händelsen och kontaktade en bekant som hjälpte honom att polisanmäla de falska hantverkarna. En polispatrull var under tisdagen hemma hos mannen, tog upp en anmälan och dokumenterade kontraktet och de obeställda arbetet.

Kommunpolisen: ”Be dem dra”

Kommunpolis Pontus Oscarsson tycker att det är särskilt upprörande när äldre blir lurade .

– Jag blir upprörd, säger han och fortsätter.

– Man blir tagen på sängen när någon dyker upp oanmäld och det utnyttjar de.

Hur bör man agera då?

– Kommer det någon och plingar på, be dem dra. Skriv inte på något och betala aldrig pengar. Men samtidigt är det lätt att säga, alla kan bli lurade.

87-åringens fall utreds nu av polis. Han hoppas att det leder till åtal och att fuskhantverkarnas kontrakt upphävs.