Lurat par begär nio miljoner – av staten

Bedragare sålde villan till Djursholmsparet - egentligen tillhörde den Liberianska staten.
Bedragare sålde villan till Djursholmsparet - egentligen tillhörde den Liberianska staten.
I vintras köpte ett par i Djursholm en villa av en bedragare som lurat till sig lagfarten med hjälp av falska papper. Nu begär paret ersättning av staten, enligt en regel i jordabalken.

– För vår del är det ovanligt med ersättningsyrkande på den här beloppsnivån, säger Elizabeth Hammar, jurist på Kammarkollegiet som handlägger Djursholmsparets begäran.

– Men de måste uppfylla kraven att de själva var i god tro. Det är de bestämmelser som finns.

”Hade velat köpa längre tid”

I parets begäran om ersättning ger de sin version hur det gick till när de köpte diplomatvillan.

Enligt paret hade de varit intresserade av en fastighet på Fafnervägen i Djursholm en längre tid och vid ett flertal tillfällen ”förmedlat sitt intresse” att köpa huset av ägaren, staten Liberia.

Mångmiljonvilla i Djursholm var kapad

Sommaren 2013 eller 2014 ska kvinnan i paret ha kommit kontakt med en man som klippt gräset på fastigheten och som berättat att ägaren var på väg att sälja huset.

Kvinnan lämnade sina kontaktuppgifter till mannen och uppgav att hon och maken var intresserade.

Gräsklippande man hade nycklar

I december 2016, ska paret ha skrivit till fastighetens ägare för att på nytt berätta att de var intresserade. De fick då veta att villan skulle säljas och arrangerade ett möte med säljaren, som representerades av mannen som tidigare klippt husets gräs.

Han hade nycklar till huset och berättade att en 51-årig man köpt huset i spekulation av Liberianska staten, men att han var beredd att sälja det vidare.

”Processen präglades av en frånvaro av anledning att misstänka oegentligheter” skriver paret i sin brev till Kammarkollegiet, och berättar att köpeskillingen sattes till 9 200 000.

Lag hjälper den som blivit lurad

I sin begäran om ersättning hänvisar paret till en regel i jordabalken som säger att den som ”i god tro förvärvat en fastighet, men inte kan göra sin rätt gällande därför att fastigheten tidigare överlåtits genom en förfalskad handling” kan få ersättning av staten för sin förlust.

”Vi vet inte i dagsläget om vi kommer att betala ut ersättning. Vi väntar på hela underlaget.”

Elizabeth Hammar, Kommarkollegiet

Totalt begär paret 9 063 166 kronor i ersättning.

– Vi vet inte i dagsläget om vi kommer att betala ut ersättning. Vi väntar på hela underlaget. Men vi försöker handlägga det så fort som möjligt, säger Elizabeth Hammar till Mitt i.

Spelar det nån roll om Lantmäteriet varit klantigt när de utfärdade lagfarten till bedragaren?

– Nej, egentligen är inte lagen utformad så. Det har ingen generell betydelse för i fall paret ska få ersättning eller inte. Om det förekommit förfalskade handlingar då ska man ha möjlighet att få den här ersättningen.

– Men vi får titta på om det är rimligt att de var i god tro. Rättsprocessen i brottmålet kommer ha viss betydelse, säger Elizabeth Hammar

Mitt i har tidigare sökt paret och fått tag i kvinnan, men hon vill inte kommentera det inträffade.