Lussevaka och dans på Zinken

På onsdag arrangeras lussevaka på Zinkensdamms IP.

Men någon ungdomsfylla på stan är inte att vänta, enligt fältarna.

I år är det 100 år sedan Stadion invigdes, samma år hölls även OS i Stockholm. Den 12 december avslutar idrottsförvaltningen årets jubileumsfirande med luciavaka på Zinkensdamms IP.

– Vi började jubileumsåret med uppvisning på isen på Östermalms IP. Nu vill vi knyta ihop säcken genom att avsluta på is men ha det mer ungdomsinriktat.

– Vi har haft den här återblicken men nu tänker vi på framtiden så det blir ungdomsarrangemang, men även för familjer så klart, säger Annette Craas, projektsamordnare på idrottsförvaltningen.

Luciavakan inleds med ett fackeltåg från Mariatorget där alla som vill kan gå med och sjunga under promenaden till Zinkensdamm.

– Det är för allmänheten men Lilla akademiens musikklasser går i täten och sjunger så det är bara att sjunga med, säger Craas.

Parallellt med luciatåget hålls prova-på-aktiviteter med flera idrottsföreningar på Zinkendamms IP. Då kan man testa bandy, ishockey, konståkning, skridsko, short track och sit skate.

När det allmänna luciafackeltåget kommer till Zinkensdamm möts det av ett professionellt luciatåg bestående av en kör som tar över och går ut på isen och sjunger för besökarna.

Under kvällen blir det skridskodisco, tävlingar och olika uppvisningar. Den som vill kan även gå in och värma sig på after-skaten där det bjuds på fika, rundpingis och hockeyspel.

Målgruppen för lussevakan är framförallt ungdomar.

Men forna tiders lussevakor där ungdomar träffades kvällen innan lucia för att festa är enligt fältassistenterna ett minne blott. I alla fall på Södermalm.

– Det händer ingenting bland ungdomar på lucia längre, det är mer än tio år sedan som det var en ungdomsfestarhelg. Nu firar de Halloween i stället medan lucia är lugn och har blivit något som man firar i skolan, säger Anna Olsson, fältassistent på Södermalm.

Fakta

Foto: Anders Gustafsson