Lusten för litteratur lever på Vallentuna bibliotek

Alice Backlund, 5 år, är en av 49 000 besökare på Vallentuna bibliotek 
i år. Förutom att låna böcker leker hon gärna en stund.
Alice Backlund, 5 år, är en av 49 000 besökare på Vallentuna bibliotek 
i år. Förutom att låna böcker leker hon gärna en stund.
På Vallentuna bibliotek fortsätter den positiva utlåningstrenden, under årets tre första månader har hela 47 000 böcker lånats ut.

Samtidigt minskar antalet utlån i landet.

På Vallentuna bibliotek råder tystnad, bortsett från ett och annat rop och skrattanfall från undervåningen. I en av klossarna på barnavdelningens klättervägg hänger Alice, 5 år. På golvet sitter mamma, Frida Backlund, med en trave böcker i famnen.

– Vi kommer hit en gång i månaden. Då stannar vi gärna en stund, det är trivsamt, säger hon.

Hon tycker att utbudet är bra.

– Vi har aldrig problem att hitta böcker, de håller väldigt hög kvalitet, säger Frida Backlund.

Svenskar lånar allt färre böcker. Enligt Kungliga biblioteket minskade utlåningen från 69 miljoner 2011 till 68 miljoner 2012.

Även de fysiska besöken har minskat i landet, från 67 miljoner 2011 till 66 miljoner 2012. En anledning kan vara Ipad-boomen, menar Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket.

– På 1970-talet gick folk till biblioteket för att få reda på fakta, så är det inte längre. I dag har du ingen användning av biblioteket som informationskälla, du kan klicka dig fram till rätt faktauppgift på några sekunder. Det påverkar så klart besöksstatistiken, säger hon.

En annan anledning till det minskade besöksantalet är att allt fler filialer stänger.

– Många kommuner väljer att satsa på stora bibliotek i centrum, det gör biblioteken mer svårtillgängliga, säger Cecilia Ranemo.

Vallentuna är en av få kommuner i landet som fortfarande lyckas locka invånarna till bibblan. Efter årets tre första månader har antalet utlån vid Vallentuna bibliotek ökat med hela 20 procent.

Under januari, februari och mars besökte 49 000 personer biblioteket.

– Det märks att folk vill vara här, de fikar, pratar, hänger sig kvar. Det är väldigt positivt att vi har ett sådant levande bibliotek, säger Kurt Ek, bibliotekschef på Vallentuna bibliotek.

Populärast bland Vallentunaborna är deckare. Inom barnlitteraturen toppar Nicke Nyfiken och Lassemajas detektivbyrå listan.

Fakta

Deckare lånas mest just nu

1. Leif G W Persson: Gustavs grabb

2. Camilla Läckberg: Ãnglamakerskan

3. Mari Jungstedt: Det fjärde offret

4. Felicia Feldt: Felicia försvann

5. Åsa Larsson: Till offer åt Molok

Källa: Vallentuna bibliotek