ANNONS

Rosa Luxemburgs fängelsebrev inspirerade till pjäs

Röd rödare Rosa handlar om Rosa Luxemburg. Josefin Ankarberg står för manus och regi.
Röd rödare Rosa handlar om Rosa Luxemburg. Josefin Ankarberg står för manus och regi.
Josefin Ankarberg.
Josefin Ankarberg.
På fredag har Röd rödare Rosa premiär på Moment teater. Föreställningen handlar om Rosa Luxemburgs (1871-1919) liv och fokuserar på de brev hon skrev från fängelset under första världskriget.
ANNONS

Regissören och skådespelaren Josefin Ankarberg har varit aktiv på Moment teater i Gubbängen sedan 2011. Det har hittills blivit åtta föreställningar som skådespelare.

Röd rödare Rosa blir hennes tredje som regissör – och den första som dramatiker. Föreställningen sätter ljus på den socialistiska aktivisten och skribenten Rosa Luxemburg (1871-1919).

– Hon var en kvinna som på den tiden tog plats och talade i hela Europa. Kvinnor hade ju inte rösträtt än, ändå var hon en av de starkast lysande stjärnorna i den tyska socialdemokratin, säger Josefin Ankarberg och fortsätter:

– Hon tyckte skulle folket stå i centrum, folket skulle säga ifrån. Hon var även kritisk till Lenin och den maktelit hon såg försökte styra revolutionen i Ryssland.

Började med breven från fängelset

För två år sedan fick Josefin en bok med Rosa Luxemburgs fängelsebrev.

– Jag visste inte jättemycket om henne då. Jag visste att hon var en ikon och socialist, men egentligen ingenting mer än så, säger Josefin Ankarberg.

”Hon trodde en bättre tid skulle komma”

Josefin Ankarberg om Rosa Luxemburg

Pjäsens andra akt bygger på dessa brev, som Rosa Luxemburg skrev medan hon satt fängslad under i stort sett hela första världskriget.

– Det första jag drabbades av var att hon ändå hade en grundläggande optimism. Breven handlar genomgående om att vara människa – att vara god och klar. Vissa av hennes vänner deltar i kriget och hon har ingen kontakt med dem eller vet om de lever, men hon fortsätter sitt arbete i fängelset och breven smugglas ut och hon fortsätter att vara en del av det politiska samtalet, säger Josefin Ankarberg.

ANNONS

Elin Skarin, Anders Berg och Sara Turpin medverkar i Röd rödare Rosa. ”I andra akten är alla tre Rosa. De får tala med tre olika röster och alla tre är på scenen nästan hela tiden. Det är en kollektiv föreställning på det viset”, säger Josefin Ankarberg.

Blev aktivist som 16-åring

Innan dess, i första akten, ska Luxemburgs liv berättas och gestaltas, med början i hennes barndom. Rosa Luxemburg var redan i tonåren hängiven socialist, vilket inte var helt riskfritt.

– Hon var bara 16 år när hon gick med i det kommunistiska partiet i Polen. Det var väldigt farligt på den tiden, Polen var en del av Kejsardömet Ryssland och kommunister blev förföljda och skickades till Sibirien eller blev hängda. Dessutom var hon jude och de blev också förföljda, säger Josefin Ankarberg.

”Pratar rakt igenom tiden”

Rosa Luxemburg mördades den 15 januari 1919 kort efter att hon frisläppts, av den fripolis som senare skulle utgöra grunden i SS. Det är snart exakt 100 år sedan.

– Hon trodde att en bättre tid skulle komma. Trots hennes brutala slut blir jag glad över att höra hennes ord. Jag kan känna att hon pratar rakt igenom tiden, säger Josefin Ankarberg.

Fakta

Röd rödare Rosa

Var: Moment teater, Gubbängen.

När: Premiär fredag 14 september. Pågår fram till 19 oktober.

Regi och manus: Josefin Ankarberg.

Medverkande: Anders Berg, Sara Turpin och Elin Skarin. ”Sara spelar mer genomgående som Rosa, de andra spelar figurer runtomkring hennes bror och vakter i fängelset. I andra akten är alla tre Rosa. Alla är också schlagerbandet tillsammans. De får tala med tre olika röster och alla tre är på scenen nästan hela tiden. Det är en kollektiv föreställning på det viset”, säger Josefin.

Scenografi och kostym: Åsa Berglund Cowburn.

Musik: Simon Steensland. ”Simon har skrivit ny musik till föreställningen. Sedan har jag även skrivit in några tyska schlagerlåtar från 50-talet, som en kontrast till det väldigt finstämda och allvarliga i breven”, säger Josefin.

Teknik: Joel Dannerup.

ANNONS