ANNONS

Lyckad kurs i sociala koder för nysvenskar

Föreläsaren Charbel Gabro och Sayed Ali Asghar Masavi.
Föreläsaren Charbel Gabro och Sayed Ali Asghar Masavi.
För dem som tvingats fly sitt hemland kan mötet med Sverige och en ny kultur väcka många frågor. Under förra veckan anordnades därför en utbildningsdag för ungdomarna på Ulfsbergsgården.
ANNONS

Sayed Ali Asghar Masavi och Kadir Mohammed har slagit sig ned i solen på Ulfsbergsgårdens balkong. De har precis avslutat en lång kursdag där ämnen som värderingar, kultur, relationer, lagar och sexuellt våld diskuterats.

Kadir Mohammed som kommer från Etiopien berättar att han tycker att diskussionen om att respektera varandra oavsett hudfärg och religion var viktig och minnesvärd.

Ranya Said, vd för Hero Kompetens som anordnar utbildningarna ”Tillsammans för säkerhet” på Heros boenden, berättar att satsningen ger deltagarna en chans att förstå det nya landet, reglerna och de sociala koderna.

– Många som går utbildningen säger att de aldrig pratat om kärlek och sexualitet innan. Det är väldigt ödmjukt och vi diskuterar ämnen och lagar utifrån ett vittnesperspektiv, hur man agerar och vilka skyldigheter man har i samhället, berättar Ranya Said.

Föreläsaren Charbel Gabro som själv kom till Sverige som flykting berättade om sin resa och sina erfarenheter av att möta och förstå ett helt nytt land. Hans berättelse blev väldigt uppskattad och efteråt sa flera att de nu kände sig hoppfulla inför framtiden.

Utbildningen belyser bland annat hur annorlunda det kan se ut i Sverige jämfört med ungdomarnas hemländer. Sayed Ali Asghar Masavi från Pakistan berättar att föreläsarna visade två bilder på hur olika kvinnor i europeisk och islamsk kultur kan klä sig.

– Det är lätt att säga att frihet är bra för kvinnor, det är deras liv och inte vårt. Men det är inte alltid lätt eftersom det finns religiösa regler de måste följa, säger han.

För honom är de värderingar som förmedlades på föreläsningen självklara saker, men han tycker att det är bra att kulturskillnader lyfts upp för debatt.

– Olika människor kommer från olika kulturer och vi måste berätta för dem hur man lever här. Det är lite som att vara ett vilset barn, men steg för steg lär man sig mer, säger han, säger Sayed Ali Asghar Masavi.

ANNONS

Nu hoppas han få uppehållstillstånd för kunna stanna i Sverige.

– Jag älskar att lära mig saker. Det är ett fint land och när vi lämnade ville vi ha fred och en ljus framtid, säger han.

Efter utbildningen berättade flera i gruppen att de tyckte att det kändes bra att prata om de här frågorna. Ulfbergsgårdens föreståndare Leif Persson var också nöjd med att de boende, personal och representanter fick chansen att delta i utbildningen.

Nu är det runt två månader sedan Ulfbergsgården öppnade. Leif Persson uppskattar Tullingebornas engagemang.

– Det har varit ett laddat ämne men föreningslivet har visat positivt engagemang, folk har skänkt cyklar, volonterat och frågat hur de kan hjälpa, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.