ANNONS

Lyckad mission för mens

Under hösten ger sig Clara Henry ut på föreläsningsturné om mens. "Jag ska besöka skolor, fritidsgårdar och företag. Det ska bli skitkul", säger hon.
Under hösten ger sig Clara Henry ut på föreläsningsturné om mens. "Jag ska besöka skolor, fritidsgårdar och företag. Det ska bli skitkul", säger hon.
Mens berör alla, men kunskapen om den är alldeles för dålig.

Så Kungsholmsbon och youtube-stjärnan Clara Henry skrev en bok för att guida i mensdjungeln. Och responsen har varit överväldigande.
ANNONS

Clara Henry är komiker och bloggare och har en youtube-kanal med över 350 000 tittare. De gånger hon pratade om mens på youtube var responsen överväldigande.

– Folk blev som galna. Det kom jättemycket frågor om hur man exempelvis ska undvika att blöda igenom på natten när man har binda eller hur man ska bemöta kommentarer av typen ”har du mens, eller?”.

För tio år sedan gick Clara Henry på mellanstadiet och fick, tillsammans med klassens övriga flickor, sina första menskunskaper. Under 15 minuter fick de lära sig hur en binda ser ut och att de snart skulle börja blöda mellan benen. Sedan var det över.

– Undervisningen i dag är inte mycket bättre än då. Jag frågade mina följare på Twitter och de flesta hade haft liknande upplevelser som jag, det vill säga killar för sig och tjejer för sig i en kvart. Vi lever i ett patriarkalt samhälle där kvinnofrågor ses som minoritetsfrågor och där killar inte behöver lära sig om mens.

Så Clara Henry bestämde sig för att skriva en bok om mens. Den kom i september och heter ”Ja jag har mens, hurså”. I boken skriver hon bland annat om menshistoria, menssexism, mensskam och om mens och feminism.

Clara Henry hoppas att både tjejer och killar ska lära sig något av boken.

– Mens berör ju alla. Det finns inte en icke-mensare i världen som inte kommer i kontakt med en mensare.

Responsen på boken har varit överväldigande. Under hösten ger sig Clara Henry ut på mensföreläsningsturné, bloggen och youtubekanalen är full av positiva kommentarer. När Clara Henry var på bokmässan för ett par veckor sedan fick förlaget ordna en extrasignering.

– Jag har fått jättemycket reaktioner, nästan bara positiva. Många killar har sagt att de fått all sin menskunskap genom mig. Jag är förstås glad att de följer mig och att de vill lära sig, men det är sorgligt att de inte får kunskapen från skolan.

ANNONS

Hur känns det att ha gett mensen ett ansikte?

– Det är lite störigt att det är Liv Strömquist och jag som är de två mensarna i Sverige. I Sverige bor fem miljoner människor som har, har haft eller kommer att få mens.

Fakta

Skrev sin bok på Kungsholmen

Namn: Clara Henry.

Ålder: 21 år.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster, lillebror.

Bor: På Kungsholmen. ”När jag flyttade till Stockholm hamnade jag här. Jag bor i andra hand och vill bo centralt. Fast snart måste jag kanske flytta och i så fall hoppas jag att jag kan bo kvar på Kungsholmen.”

Aktuell: Med boken ”Ja jag har mens, hurså”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.