Min lokala hjälte

Lyckad simskola i öppet vatten

Att kunna simma är en livsviktig kunskap.
Att kunna simma är en livsviktig kunskap.
Under fyra sommarveckor bjöd Stockholms stad på gratis simskola vid Sätra strandbad. Två veckor för nyanlända flyktingbarn och två veckor för barn från Stockholm.

- Barnen var jätteduktiga och lärde sig mycket, säger Vinicius Santiago, simlärare på Stockholms polisens IF.

I slutet av maj 2012 drunkande en farmor och hennes barnbarn i en drunkningsolycka på Sätrabadet. Farmodern var och badade med sina två barnbarn, som kom ut på för djupt vatten. När hon skulle försöka att rädda dem hamnade hon själv under vatten och drunknade. Den yngsta pojken fördes till ambulans till sjukhus, men avled på natten. Det andra barnbarnet klarade sig utan fysiska skador.

– Det var drunkningstillbudet på Sätrabadet som gjorde att vi körde igång med simundervisning vid stadens strandbad 2012, säger Ellinor Nilsson, samordnare för simskolorna i Stockholms stad.

Sedan dess har staden erbjudit gratis simskola under en vecka varje sommar. I år utökade de perioden och körde simskola i flera veckor på några av Stockholms strandbad, varav Sätrabadet var ett av dem.

– Det finns många barn i vårt område som inte är simkunniga och ändå inte kommer iväg till simskolor av olika anledningar. Därför är det extra viktigt att vi har de här gratis simskolorna, säger Sofia Drewsen, simskoleansvarig för Skärholmens simhall.

I årskurs 6 behöver eleven vara simkunnig för att få godkänt i idrott. Det innebär att kunna simma 200 meter, varav 50 meter i ryggläge. I sommar har staden riktat in sig på äldre barn på simskolorna vid strandbaden.

– Många som inte kan simma ordentligt har lite ångest inför simtestet i sexan, säger Sofia Drewsen.

Att simma i öppet vatten är mer krävande än att simma i en inomhuspool.

– Det är också vid strandbaden som de flesta drunkningsolyckorna sker. Därför är det extra bra att lära sig att klara av att simma i öppet vatten, säger Ellinor Nilsson.

Vinicius Santiago var en av simlärarna som undervisade vid Sätrabadet. Han var imponerad över hur duktiga barnen och ungdomarna var.

– Särskilt de nyanlända killarna som dessutom fastade under ramadan samtidigt. De lärde sig jättemycket under de två veckorna, säger han.