Min lokala hjälte

Lyckade integrationsmöten permanentas

Arbetsmarknads- och idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren träffade Tioler Ghshranian från Syrien och Veronika Martini, etablerad svensk, som träffats via Duo Stockholm.
Arbetsmarknads- och idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren träffade Tioler Ghshranian från Syrien och Veronika Martini, etablerad svensk, som träffats via Duo Stockholm.
Duo Stockholm skapar möten mellan nyanlända och etablerade svenskar. Det har varit ett lyckat projekt och nästa år permanentas språk- och kulturutbytet.

– Etablering handlar inte bara om arbete och språkkunskaper utan om att människor möts. Det är en parameter som är svårare att mäta men nog så viktig. I en segregerad stad som Stockholm behövs alla initiativ för att föra människor samman, det här är ett av dem, säger arbetsmarknads- och idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

I förslaget till nästa års budget, som presenteras av den rödgrönrosa majoriteten på onsdag den 12 oktober, kommer Duo Stockholms matchningsutbyte mellan etablerade svenskar och nyanlända permanentas som verksamhet i staden.

Duo Stockholm drivs av IM – Individuell människohjälp och har drivits som en testverksamhet sedan 2014. Nu får Duo Stockholm 1 miljon kronor för 2017.

–  Vi har sett att denna verksamhet har gett gott resultat och har varit uppskattad i utvärderingar, inte minst bland de nyanlända. Därför är det väldigt kul att kunna permanenta denna verksamhet så att utförarna kan planera den långsiktigt och vet att det finns finansiering, säger Emilia Bjuggren, som i torsdags träffade två unga kvinnor som träffats via Duo Stockholm: Tsoler Ghshranian, 28 år, från Syrien och Veronika Martini, som är etablerad svensk.

–  Jag är blyg så för mig är det svårt att bara ta kontakt med någon. Här på Duo Stockholm är det lättare. Det är det bästa sättet för mig att träffa svenska personer. Jag tror att det finns en framgång i att man hos Duo Stockholm måste träffa den man matchat med minst två gånger i månaden, säger Tsoler.