Så lyckas du med din idé

Experten ger sina bästa tips på hur du når framgång med ditt företag.

Anette Klingeborn Skoglund, affärsrådgivare på Nyföretagarecentrum i Järfälla och Upplands-Bro ger sina bästa tips på hur du lyckas med ditt företag.

  • Ge det tid. Att driva företag vid sidan av sitt heltidsarbete är svårt.
  • Var envis och uthållig. Företag tar tid, kraft och pengar. Envisheten är därför din bästa vän.
  • Tro på din idé. Om du ska kunna övertyga kunder, samarbetspartners och finansierar att jobba med dig måste du brinna för det du gör.
  • Utgå från din närhet. Det nätverket du behöver finns oftast närmare än vad du tror. Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt, utan börja i ditt närområde.
  • Se till att ha finansiering. Den första tiden kommer intäkterna och möjligheten att ta ut lön vara små.
  • Byt perspektiv. Försök att se vad du kan bidra med i samhället, vad saknas? Hitta det unika som du kan bidra med.
  • Vänd motgångar till något bra. Se det som en sporre och lär av dina misstag. Vad kan jag göra bättre? Skruva, justera och tänk om.
  • Våga be om hjälp. Fokusera på det du är bra på och delegera sådant som du behöver hjälp med. Ta hjälp av proffs när du behöver det.
  • Fokusera på kunderna. Utan kunder, inget företag. Det måste finnas efterfråga på det du vill sälja. Utgå alltid ifrån kundernas efterfrågan eller behov.
  • Nätverka. Det finns mängder med utbildningar, starta eget-kurser och frukostträffar – ofta är de gratis. Anmäl dig på olika aktiviteter och knyt kontakter. Men glöm inte att vara hemlig med dina goda idéer innan du förverkligat dem så att inte någon annan hinner före.

Det finns mycket hjälp 
att få

För den med goda idéer och stort driv finns det mycket hjälp att få för att starta eget. Ett sätt är att vända sig till Nyföretagarcentrum.

– Vi som är rådgivare här är själva företagare, så vi står mitt i verkligheten, säger Anette Klingeborn Skoglund, affärsrådgivare på centrat i Järfälla och Upplands-Bro.

Nyföretagarcentrum är en organisation som finns över hela landet. Här kan företagare få kostnadsfri rådgivning och vägledning. Verksamheten finansieras av näringslivet, andra organisationer och myndigheter.

– Majoriteten av dem som kommer till oss är kvinnor. Det vanligaste som människor vill ha hjälp med, oavsett kön, är affärsidén, säger Anette Klingeborn Skoglund.
45 procent av dem som önskar rådgivning har en annan bakgrund än svensk.

Men vad människor behöver hjälp med varierar stort. En del behöver komma vidare i utvecklingen av sin produkt eller tjänst, medan andra behöver stöttning kring vilka lagar och regler som gäller i en viss bransch.

– Det viktigaste är att våga. Det är av misstagen man lär sig, särskilt som nyföretagare, säger Anette Klingeborn Skoglund.


LÄS MER OM TRE JÄRFÄLLAFÖRETAG:

Kally & Birger satsar på hemstickad kvalitet

Juristpoolen satsar på hemmaplan

Elda Design utvecklar kläder ihop med kunden