Lyckat första mottagande

Familjen Azavi från Bagdad klarade färden över medelhavet i gummibåt.
Familjen Azavi från Bagdad klarade färden över medelhavet i gummibåt.
Krusbodabon Cigdem Canak känner stolthet över Tyresös evakueringsboende.
Krusbodabon Cigdem Canak känner stolthet över Tyresös evakueringsboende.
I förra veckan lämnade den första flyktinggruppen evakueringsboendet i Kvarnhjulet. Efter bara några timmar väntades nästa grupp.

– Jag är så stolt! Det märks att vi är en liten stad i en större region. Vi har medmänskligheten kvar, säger Cigdem Canak som jobbat på boendet som volontär.

Förra fredagen kom de första flyktingarna till Migrationsverkets evakueringsboende i Kvarnhjulet. På lördagen kallades undersköterskan och Krusbodabon Cigdem Canak och hennes tonåriga dotter in för att ta var sitt första tretimmarspass som volontärer. Sedan blev det ytterligare ett pass på måndagen.

– Vi ställde fram fika, plockade undan disk, hjälpte några med medicinering och så har vi lekt mycket med barnen och pysslat om dem, berättar Cigdem Canak.

Så här i efterhand är hon imponerad av hur Tyresö församling och Tyresö kommun organiserat boendet.

– Det är helt fantastiskt att vi på så här kort varsel åstadkommit det här, att man kan göra så mycket bra, bara man har viljan, säger hon.

När Lokaltidningen Mitt i besöker Kvarnhjulet, är den första gruppen flyktingar klara att åka vidare i Migrationsverkets regi. Alla tillhörigheter är nedstoppade i till bristningsgränsen fulla plastbagar och koffertar. En pappa, Ali Azavi, som lämnat hemstaden Bagdad för att ta sig till Turkiet och Europa med fru och två små barn, hinner snabbt berätta om familjens dramatiska färdväg: Först resan med gummibåt och sedan vidare till fots och med tåg genom hela Europa upp till Sverige. Elva dagar tog det.

Vad var svårast?

– Resan med båt till Lesbos. Vi startade tidigt på morgonen och vattnet läckte in. Resan varade i fyra timmar och vi var livrädda hela tiden, säger han.

Cigdem Canak tycker nästan att det känns sorgligt att de hon träffat ska ge sig av till en ännu okänd destination i Sverige.

– När jag kom hit första gången kände jag ingen. Nu känner man sig välkommen och känner igen de flesta, särskilt barnen, säger hon.

Ska du jobba mera som volontär?

– Det hoppas jag, men jag har ju ett jobb att sköta också, säger hon.

Fakta

50 personer åt gången får plats på det evakueringsboende som Tyresö kommun ställt till Migrationsverkets förfogande.

De som kommer väntar på en plats i Migrationsverkets ordinarie boenden, något som ska ta tre-fyra dagar.

Flyktingarna får äta lunch på restaurang Utsikten och volontärer hjälper till att servera frukost, mellanmål och kvällsmat på evakueringsboendet.

Kommunen kan sedan begära ersättning från Migrationsverket för boende, mat och personalkostnader.