ANNONS

Så vill Johan Kling lyfta Skärholmens stadsdel

Johan Kling, (C) ny ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd, från januari 2019. Johan bor i Bredäng och där är bilderna tagna. Foto: Anna Z Ek
"Jag ska göra mitt bästa för att fånga upp bra, lokala initiativ", säger Johan Kling.
Den 1 januari 2019 får Skärholmens stadsdelsnämnd en ny ordförande. Centerpartisten Johan Kling tar över klubban i en stadsdel där de flesta röstar rött, men hoppas få en bra dialog om hur Skärholmen kan utvecklas.
ANNONS

Egentligen skulle Johan Kling bara bo i Bredäng något år. Han flyttade hit från Umeå 2011 – och hans plan var att lämna förorten för innerstan, så snart som möjligt.

Nu är det 2018 och han bor fortfarande kvar i Bredäng.

– Jag trivs för bra för att flytta! Framför allt gillar jag mixen av människor, och det finns en öppenhet mellan grannarna som jag tycker om. Och så älskar jag Sätraskogen, den är helt fantastisk ljumma sommarkvällar, säger han.

”Blandning på människor”

Mitt i träffar Johan Kling i Bredängs konditori en glåmig måndagsmorgon i december. Om ett par timmar ska han vara på plats i Gamla stan, där han jobbar som organisationsutvecklare på Centerpartiet.

Innan dess hinner han med en intervju, kombinerad med frukostmacka och kaffe. Ämnet är givet. Några dagar tidigare har han valts till ny ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd, av Centerpartiet i Stockholm. Den 1 januari 2019 tillträder han.

– Det som är speciellt med Skärholmens stadsdel är den stora blandningen på människor, att föreningslivet är så rikt och att det finns många småföretag. Det blir en utgångspunkt för mig. Jag vill få till stånd en bra dialog med dem och se hur vi kan utveckla Skärholmen tillsammans, säger han.

Vill fånga upp goda idéer

Johan Kling återkommer gång på gång till hur viktig dialogen mellan politiker och civilsamhälle är. Hans grundläggande inställning är också att initiativ till förändringar ska komma från medborgarna själva, hellre än uppifrån. Politikernas uppgift är att fånga upp de goda idéerna och stödja dem.

Som exempel nämner han Sätraskogens bastuförening, som kämpar för en permanent bastu vid Mälaren.

– De har redan kontaktat mig, och det är jättebra, säger han och tillägger på skoj:

ANNONS

– Om det blir en bastu är det definitivt inte i egenintresse. Jag är väldigt värmekänslig och tycker inte om att basta!

Johan Kling, (C) ny ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd, från januari 2019. Johan bor i Bredäng och där är bilderna tagna. Foto: Anna Z Ek

Johan Kling trivs bra i Bredäng – med en kort promenad till Sätraskogen och en kvarts t-banefärd till Södermalms nöjesliv. Han äter sällan ute i Bredäng, men tar gärna en take away från Hero’s eller Vlados. Foto: Anna Z Ek

Bastufrågan är dock liten liten i en stadsdel som brottas med många allvarliga problem. Narkotikaförsäljning i centrumen, hög brottslighet bland unga och den otrygghet många känner i sina bostadsområden är några exempel. Johan Kling beskriver socialtjänstens arbete som en ”enorm utmaning”.

– Människor som hamnat snett måste få hjälp att komma tillbaka, det är en tung och viktigt uppgift för samhället. Lösningen på sikt är att öka integrationen, inte minst genom att göra det lättare för människor att få arbete. Då minskar också utanförskapet, säger han.

Till sist: Hur känns det att vara centerpartist och ta över ordförandeklubban i en stadsdel där en majoritet har röstat på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet?

– På något vis är det en spännande utmaning. Jag tror att det gäller att hitta så breda lösningar i nämnden som möjligt. Och om oppositionen är missnöjd med något så hoppas jag att de kommer med motförslag, som är finansierade och realistiska.

Fakta

Miljöfrågan och individualismen gjorde Kling till centerpartist

Namn: Johan Kling.

Ålder: 34 år.

Bor: I bostadsrätt i Bredäng

Aktuell: Blir ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd den 1 januari 2019. Är centerpartist.

Yrke: Arbetar som organisationsutvecklare hos Centerpartiet sedan 2011. Blir partiets internationella sekreterare vid årsskiftet, men ska arbeta deltid på grund av sin nya roll som lokalpolitiker.

Bakgrund: Uppväxt i Hudiksvall. Flyttade till Umeå i dryga 20-årsåldern, för att läsa till jägmästare. 2006–2011 var han ombudsman för Centerpartiet i Västerbotten.

Tidigare politiska uppdrag: Ledamot i miljö- och hälsoskyddsnämnden samt i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Umeå. Sitter i valnämnden i Stockholm.

Varför han blev Centerpartist: ”Miljöfrågan engagerar mig starkt, liksom individens möjlighet att själv bestämma över sitt liv. Båda frågorna är bärande för Centerpartiet.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.