Nu lyfts bron på – ska sammanlänka tvärbanan

Tvärbanans Kistagren
Tvärbanans Kistagren vid Bromma blocks ska få bro.
Den har kostat 59 miljoner och skulle stå klar 2017. Men bättre sent än aldrig. Natten till onsdag lyfts tvärbanebron vid Bromma blocks på plats. Till hjälp finns Sveriges största mobilkran.

Natten mellan den 19 och 20 mars ska byggföretaget Veidekke lyfta en bit bro på plats över Ulvsundavägen. Bygget är en del av Tvärbanans Kistagren förbi Bromma flygplats.

Det hela är ett precisionsarbete för de tiotal personer som arbetar med att montera den cirka 100 meter långa bron i stål och betong.

– Brodelen väger 120 ton och får inte avvika mer än en centimeter när den kopplas ihop med vägen. Det är en stor apparat som kostar mycket, säger Anders Landqvist, platschef på Videkke.

Till hjälp har de Sveriges största mobilkran.

– Den kan lyfta tungt och klarar hela bron ensam. Det kommer att gå, men sådant här görs inte varje dag, säger Anders Landqvist.

Under arbetet måste trafiken längs Ulvsundaleden att stängas av. Planen är att kunna släppa på trafiken vid midnatt när bron har lyfts på.

Två år försenad

Spårvägsbron, som kommer att sammanlänka Tvärbanans Kistagren med Solnagrenen, skulle ha stått färdig 2017 och kosta 59 miljoner. Nu är den över två år försenad, enligt de initiala planerna.

– Det är inget konstigt att man reviderar tidsplaner i ett projekt, säger Aleksander Krajisnik. 

Tvärbanans Kistagren planeras stå helt färdig 2023. Då kommer Brommaborna att få tre nya stationer – Bromma blocks, Bromma flygplats och Solvalla.

Fakta

Kistagrenen

Tvärbanan förlängs till Kista och Helenelund med en åtta kilometer lång sträcka som passerar genom tre kommuner: Stockholm, Sundbyberg och Solna.

Källa: SL