ANNONS

Lyktor stals från mammans grav

”Det är hederskodex att man inte rör kyrkogårdar”, säger Nina Sandin som är upprörd efter att någon stulit ljuslyktor från hennes mors grav.
”Det är hederskodex att man inte rör kyrkogårdar”, säger Nina Sandin som är upprörd efter att någon stulit ljuslyktor från hennes mors grav.
Antalet gravstölder ökar varje vår.

Nina Sandin fick en chock när hon upptäckte att någon stulit från hennes mors grav vid Vallentuna kyrka.

– Det är sinnesjukt att någon stjäl från en grav, säger hon upprört.
ANNONS

I januari begravdes Nina Sandins mamma på kyrkogården vid Vallentuna kyrka. Efter begravningen smyckade Nina och hennes syskon graven med flera ljuslyktor, en nalle och några änglar.

Dagen efter Kristi Himmelsfärd var alla ljuslyktor borta.

– Jag fick ett meddelande från min brors flickvän där hon frågade om jag varit där och plockat bort allting, säger Nina.

Eftersom hon inte varit där förstod de att någon stulit ljus­lyktorna.

– Ska man behöva gjuta fast ljuslyktorna för att de inte ska bli stulna? Säger Nina.

Vid Vallentuna kyrka finns 3 000 gravplatser. Under våren är det enligt kyrkogårds­föreståndaren Tomas Hallberg vanligt med stölder men då främst stölder av blommor från andras gravar eller kyrkans plantering.

– Jag förstår inte hur man kan sno en blomma från en grav för att lägga på en annan och med gott samvete tycka att man smyckat graven, säger Tomas Hallberg.

Kyrkan står dock maktlös.

– Vi kan inte ha bevakning på det sättet att vi går fram till någon som sitter och pysslar med en grav för att fråga vem den är och vad den gör här, säger Thomas.

ANNONS

Anhöriga som fixar med sina bortgångnas gravar kommer och går hela tiden med ljuslyktor och dylikt och det är, enligt Tomas Hallberg, omöjligt för kyrkans personal att urskilja vem som är anhörig och vem som är tjuv. Han berättar att det är ovanligt att ljuslyktor och större föremål stjäls och när de försvunnit är det oftast en annan anhörig tagit med sakerna och glömt att meddela de andra.

Den här våren har det dock skett ett par ovanliga stölder på kyrkogården. För en månad sedan stals kyrkans parkbänkar något Tomas Hallberg aldrig varit med om tidigare trots att han jobbat som kyrkogårdsföreståndare sedan 1999. Men parkbänkarna gör honom inte i närheten lika upprörd som gravstölderna.

– Det är väldigt dålig stil, det är hänsynslöst mot de sörjande. Det är alltid jobbigt när någon stjäl ens saker men det är extra känsligt när något blir stulet från en anhörigs grav, säger han.

Stjäls blommor från kyrkans plantering handlar det om snatteri men stjäls blommor eller föremål från en grav handlar det om griftefridsbrott och en betydligt högre straffskala.

Fakta

Ett brott som kan ge fängelse

Brott mot griftefrid återfinns i lagbokens kapitel om brott mot allmän ordning.

Du begår brottet om du obehörigen flyttar, skadar eller skymfligen behandlar lik eller avlidens aska, öppnar grav eller gör skada eller ofog på kista, urna, grav eller annat av de dödas vilorum eller gravgård.

Domen för brott mot griftefrid är böter eller fängelse.

Källa: Brottsbalken