Min lokala hjälte

Lyran bjuder på kolifej

Här blir det jazz på fredag.
Här blir det jazz på fredag.
Hacke Björksten spelar i Skärholmens kyrka.
Hacke Björksten spelar i Skärholmens kyrka.
Konditori Lyran i Bredäng passar på att satsa på jazz, medan jazzfestivalen pågår för fullt i stan. Inspirerad av glansdagarnas så kallade kolifej har man bjudit in två musiker på fredag.
Och det blir mer musik på Lyran under hösten.

Starten på fredag går klockan 15. Då börjar duon Jonas Pomo och Björn Lundén spela, på piano och kontrabas. De håller sedan i gång till klockan 18.

”Kolifej på Lyran” heter evenemanget, inspirerat av de musikaliska salonger makarna Limnell hade här på 1870- och 1880-talen. Ordet är en äldre benämning för en glad tillställning eller fest.

– Jag är fascinerad av husets historia och vill få in musik och annan kultur här igen, för att lyfta Lyran, säger Hanna Landström, som arbetar på Lyran och var den som fick idén till Kolifej.

Nu är hon ansvarig för projektet ihop med Dennis Agerstig, som driver konditori Lyran. Hennes plan är att Kolifej, som är gratis, ska återkomma regelbundet under hösten. Redan två veckor efter premiären kommer Jonas Pomo och Björn Lundén tillbaka för en ny konserteftermiddag.

– Vi har också diskuterat att ha afternoon tea och salsamusik, berättar Hanna Landström.

Alla är välkomna till Kolifej i mån av plats, vill man vara säker kan man göra en reservation.

För övrigt blir det inte bara jazz på Lyran under veckoslutet. På söndag, jazzfestivalens sista dag, ges en konsert i Skärholmens kyrka klockan 18. Där spelar tenorsaxofonisten Hacke Björksten, pianisten Uffe Johansson Werre och basisten Hans Backenroth, tillsammans med Skärholmens gospelkör och Gullevi Svensson. Starkt medryckande och fantasifull swing utlovas.