ANNONS

”Vi har lyssnat” – skola rivs trots nej

Mer än hälften som röstade, 54,9 % ville bevara Norrbergsskolan. Så blir det inte.
Mer än hälften som röstade, 54,9 % ville bevara Norrbergsskolan. Så blir det inte.
En månad efter folkomröstningen om Norrbergsskolan har alliansen i Vaxholm enats om hur man ska gå vidare. Skolan kommer att rivas, men alliansen backar när det gäller antalet nya bostäder som ska byggas.
ANNONS

– En redan bra plan för Norrberget blir nu ännu bättre. Positivt för Vaxholm och oss medborgare i alla avseenden, säger Lars Lindgren (M), kommunstyrelsens ordförande.

En redan bra plan för Norrberget blir nu ännu bättre

Efter en månads tystnad har alliansen i Vaxholm nu kommit överens om hur man ska gå vidare med planerna för Norrberget efter den rådgivande folkomröstningen 10 september. ”Vi har lyssnat och reviderar planen för Norrberget” skriver alliansen och dess samarbetspartner miljöpartiet.

I korthet innebär det:

  • Norrbergsskolan kommer att rivas – trots att en majoritet röstade nej till just detta.
  • Däremot kommer färre bostäder att byggas på Norrberget – men något antal nämns inte i pressmeddelandet om gick ut nu på morgonen.
  • Ett kvarter i den planerade exploateringen behålls i kommunal ägo för att inrymma ett nytt särskilt boende, bibliotek, förskola och fritids.
  • Dessutom ska kommunen ompröva planer på bostäder i andra delar av Vaxholm – i Johannesbergsparken och på Petersberg.

– Vi har ansträngt oss för att hitta en väg framåt som kan ena i stället för att splittra Vaxholm. Vi har lyssnat på den oro och de önskemål människor i Vaxholm har uttryckt i samtal med oss under kampanjaktiviteterna och tagit hänsyn till resultatet av folkomröstningen, säger Malin Forsbrand, gruppledare för Centerpartiet.

Samtal med oppositionen

Alliansen uppger också att man vid tre tillfällen efter folkomröstningen haft samtal med oppositionen när man sökt en lösning.

– Samtalen har förts i en god anda. Men det är också så att de politiska partierna inom de olika blocken har olika uppfattningar i frågeställningen kring Norrbergsskolan, säger Lars Lindgren.

ANNONS

Att planen på exploatering av Norrberget i stora drag står fast motiverar alliansen, som tidigare, med att det behövs för att säkra kommunens ekonomi.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.