Lyxbedragare slog till vid Bromma Blocks

Lyxbedragare vid Bromma Blocks försöker kränga falska märkeskläder
Lyxbedragare vid Bromma Blocks försöker kränga falska märkeskläder.
En bedragare som vill sälja lyxkläder och utger sig för att vara affärsmän har synts till vid Bromma Blocks.
Så sent som i lördags drabbades en av Mitt i:s läsare av metoden som ibland kallas "Armanibedrägeri".
– Han var otroligt duktig och övertygande, säger Fredrik.

Metoden har sett likadan ut i många år. En välklädd man kör upp till intet ont anande privatpersoner på en parkeringsplats och frågar om vägen till Arlanda. Han utger sig för att ha besökt en modegala i Stockholm, och att han under tiden bott på lyxhotell. Nu ska han hem till Italien och har hyrbilen – en lyxig sådan – fullproppad med märkeskläder från galan. Som tack för vägbeskrivningshjälpen vill han bjuda på ett plagg, och när han fått din uppmärksamhet vill han sälja fler för ett rabatterat pris.

”Han var superskicklig på det han gjorde”

Tillvägagångssättet har synts till på flera håll i landet i flera års tid och kallas ibland för ”Armanibedrägeri” på grund av de lyxiga kläderna, och nu har turen kommit till Bromma.

– Jag höll på att trilla dit, han var superskicklig på det han gjorde, säger Brommabon Fredrik, som nästan blev lurad i lördags.

– Han sa att var från Milano och att han varit på modemässa i Stockholm och bott på Grand Hotel, och nu skulle hem via Arlanda. Plötsligt ville han skänka mig ett plagg för att jag var så trevlig som visade honom vägen. Sen visade det sig att han hade flera plagg i bilen och att jag kunde få köpa dem billigt eftersom han inte skulle få med dem på flyget hem, berättar Fredrik.

Det som vid en första anblick såg ut som riktiga kläder – prydligt förpackade i vad som såg ut att vara originalförpackningar – visade sig vara billiga kopior.

– Jag hoppade dumt nog in i bilen och tittade på plaggen han ville sälja. Då såg jag att sömmarna såg riktigt illa ut. Och hans visitkort var bara en papperslapp med en titel på, utan namn. Då anade jag att något inte stod rätt till och tackade för mig, säger Fredrik.

”Ofta har vi väldigt lite att gå på”

På Polisens nationella bedrägericenter känner man igen berättelsen sedan tidigare. Men eftersom antalet inrapporterade fall och anmälningar är så få och utspridda har de svårt att få stopp på förövarna.

– Jag hörde om det här för första gången för 7-8 år sedan, och metoden du beskriver är nästan identisk med hur det lät då, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på Polisens nationella bedrägericenter, till Mitt i.

Huruvida det rör sig om en liga, enskilda personer eller copycats som tagit efter metoden, vet inte Polisen i dagsläget.

– Det vi kan säga från tidigare fall är att det rört sig om personer som inte kommer från Sverige, och att de kommer hit i omgångar. Men ofta har vi väldigt lite att gå på.

Vad krävs för att ni ska kunna stoppa den här typen av bedrägeri?

– För att sätta dit någon så krävs det att vi är där i stunden när det sker. Alternativt att något fångas upp av en övervakningskamera eller att någon som råkat ut för bedragarna har fotat bilen eller personen så att vi kan ta del av det.

Hur vanligt förekommande är metoden?

– Det vet vi inte. Tyvärr görs alldeles få anmälningar när det gäller den här typen av brott. Anmäler man det inte så finns det inte, och då kommer heller inget göras åt saken tyvärr. Det här en typ av brott som är svåra att lösa i enskilda fall, och möjligheten att kartlägga blir större ju fler som anmäler, säger Jan Olsson.

På Västerortspolisen känner man inte till metoden sedan tidigare, men efter att Mitt i berättat om händelsen från i helgen uppmanar de nu folk som kommer i kontakt med en bedragare att höra av sig direkt.

– Det behöver inte ens vara en formell anmälan. Det kan räcka med ett tips. Så länge folk inte hör av sig till oss kan vi heller inte arbeta förebyggande mot brottet, säger Stefan Berg på Polisen i Västerort.

Fotnot: Fredrik heter egentligen något annat.