Lyxbilar länsas på delar

Johan Fant fick inbrott i sin BMW som stod parkerad utanför hans villa. Tjuvarna tog en ratt och en krockkudde.

Han är långt ifrån ensam om att få inbrott i sin bil. Under tre dagar bröt sig tjuvar in i 19 ­bilar i Täby och Danderyd – alla av märket BMW.

Johan Fant parkerade sin bil utanför garaget till sin villa i det lugna villaområdet, på gränsen mellan Danderyd och Täby, söndagen den 19 februari. Han brukar använda bilen i sitt arbete men på måndagen behövde han inte bilen.

På tisdag morgon öppnade han bilen med fjärrnyckeln. När han satte sig i bilen såg han att ratten var borta. Även bilens krockkudde var stulen, instrumentpanelen var förstörd, sladdarna hängde ut och låscylindern i en dörr var uppborrad.

Han klev ur bilen och gick direkt till bussen.

– Jag hade ett möte på jobbet och behövde komma dit så fort som möjligt. Därifrån ringde jag till polisen och försäkringsbolaget.

Bilen är inlämnad för lagning och Johan Fant har hyrt en likadan bil som den stulna med skillnaden att den hyrda är vit, hans egen är silverfärgad. Efteråt sammanfattar han sina känslor efter det som hänt.

– Man blir ledsen och förbannad.

Johan Fant tror att inbrottet skett på dagtid, på måndagen, när han var på jobbet, eftersom han inte hört att larmet på bilen lösts ut.

Enligt polisen kan inbrottet även ha skett på natten eftersom tjuvarna varit duktiga på att sätta bilarnas larm ur funktion.

Mellan den 21 och 23 februari anmäldes fem inbrott i Täby och hela 14 inbrott i BMW-bilar i Danderyd.

Natten till den 24 februari grep polisen tre män från Baltikum i åldrarna 20 till 30 år tack vare att ett vittne såg ett inbrott i sin bil och larmade polisen. Männen är nu häktade misstänkta för ett flertal stölder från BMW-bilar. I Nacka, som upplevde en stöldvåg i BMW-bilar i februari, tog stölderna abrupt slut i och med gripandet.

Polisens teori är att stulna krockkuddar och strålkastare, som tillsammans kan kosta uppemot 50 000 kronor, förs ut ur landet och monteras på krockskadade bilar som i sin tur säljs vidare. Ligorna är ofta mycket kunniga i hur man sätter billarm ur spel och hur man snabbt monterar ur utrustningen utan att göra åverkan eller lämna spår.

Polisen misstänker att ligorna spanar i särskilt välbärgade kommuner, exempelvis Danderyd, där var tionde personbil är en BMW, enligt uppgifter från Transportstyrelsen.

Från samma myndighet är det också fullt möjligt att få lokala adresslistor över ägare med specifika bilmärken.

– Antingen åker man runt och trålar, i många områden står de på var och varannan gata. Eller så ser du en bil och kollar upp ägaren. Stölderna sker på kvällen och nattetid, säger Lars Wallberg till Lokaltidningen Mitt i.

Per-Inge Akterin, polischef i Danderyd, menar att det bästa sättet att skydda sig från inbrott i bilen är att ställa den i garaget.

Johan Fant har lånat en likadan BMW som den som tjuvarna gjorde inbrott i. Hans egen silverfärgade BMW är på bilverkstaden.